Sök

Regeringen presenterar nya åtgärder

Corona

Magdalena Andersson, finansminister. Foto: TT

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Förstärkning och förlängning av tidigare stöd.

Regeringen och samarbetspartierna har hittills presenterat en rad olika åtgärder som ska stödja företag under den pågående krisen. Det handlar exempelvis om initiativ som omsättningsstöd för företag och korttidspermitteringar. 

Under torsdagseftermiddagen kallade regeringen till en ny pressträff för att presentera ytterligare budgetåtgärder. Det rör sig om förstärkta åtgärder till en kostnad av 14,7 miljarder kronor.

Karensdagen förlängs. Ersättningen, som ursprungligen skulle ha gällt till 31 maj, förlängs till slutet av september och beloppet höjs till 804 kronor. Även det slopade kravet på läkarintyg förelås förlängas till 30 september. 

Statens ansvar för sjuklönekostnader förlängs, som tidigare meddelats, till slutet av juli. Från och med 1 augusti till 30 september ska staten ersätta arbetsgivarna för högre sjuklönekostnader.  Det ekonomiska stödet till egenföretagare som är sjuka föreslås också förlängas från 31 maj till 30 september.

Stärker a-kassan 

Ett annat förslag är att förstärka a-kassan ytterligare för den som blir arbetslös under krisen. Ersättning föreslås höjas för ersättningsdag 101 och framåt från 760 kronor till 1 000 kronor per dag. Höjningen är tillfällig och gäller från den 29 juni 2020 till den 3 januari 2021, uppger regeringen. 

”Nu handlar det om att hantera en akut krisfas”, säger Magdalena Andersson som svar på frågan om vilka åtgärder som kommer att ske på längre sikt. 

På pressträffen deltar finansminister Magdalena Andersson, finansmarknadsminister Per Bolund, Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet och Mats Persson som är ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna. 

Läs mer