Sök

Vi stirrar på oss själva i videomöten – och handlar mer på Lyko och Skincity

LykoSkincity

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

”Vi har alltid haft en stark tillväxt men nu är den ännu starkare", säger Skincitys vd Stefan Fragner.

Många handlare pressas hårt till följd av corona-krisen, medan andra har mer vind i seglen. Det brukar pratas om  "the lipstick effect", en teori som i korta drag går ut på att vi drar in på dyrare lyxkonsumtion under lågkonjunkturer, men däremot kan unna oss ett dyrare läppstift.

Utifrån den teorin borde det tuffa på rätt bra för bolag som Lyko och Skincity som säljer produkter som hudvård och smink. 

Vi slog en signal för att kolla läget. 

Stefan Fragner, tidigare vd på Happy Socks, rattar numera Skincity sedan några månader tidigare.

På distans, vill säga. 

”Jag har jobbat mer remote än på kontoret på grund av situationen. Vissa personer pratar jag med varje dag men har kanske sett dem fysiskt en eller två gånger. Det blir intressant att se dem på riktigt sedan", säger Stefan Fragner. 

Han berättar att Skincity har fullt upp och att försäljningen ökat under krisen. Försäljningen i Norden har redan fördubblats under april jämfört med i mars. Vd:n håller hårt i siffrorna men lyfter Norge som en marknad som stuckit iväg, där tillväxten ökade 80 procent mellan februari och mars. 

”Vi har alltid haft en stark tillväxt men nu är den ännu starkare. Både vår försäljning och användningen av våra tjänster ökar”, berättar Stefan Fragner.

Han uppger att Skincity sett ett rejält uppsving i sina hudtest på nätet, där kunderna svarar på frågor och terapeuter tipsar dem om nya produkter. De ser även att fler läser deras blogg och lyssnar på podden. 

Videomöten får oss att handla mer 

Stefan Fragner menar att "the lipstick effect" kan appliceras på rådande situation. Han har även en teori om att trycket på plattformen ökat tack vare att vi nu sitter och tittar på oss själva och våra kolleger över video. 

”Så det finns en teknisk aspekt också. Folk vill ha en fin hud och de är hemma och har mer tid att ta hand om sig själva”.

Skincity har inte permitterar eller varslat personal och trafiken på sajten har ökat under krisen. Hur det blir på längre sikt återstår att se. 

”Den långfristiga frågan är om det blir lågkonjunktur eller inte. Det är något som påverkar de flesta företag. Det genomsnittliga ordervärdet kanske går ned, men vi har ett tillräckligt stort sortiment för att passa olika plånböcker, så vi ser ingen större risk”, säger Stefan Fragner. 

Lyko: "Lyckats bibehålla tillväxttakten"

I onsdags presenterade Lyko sin rapport för det första kvartalet. Omsättningen landade på 317 miljoner, en ökning med närmare 25 procent jämfört med motsvarande kvartal året innan. Samtidigt landade resultat efter skatt på minus 10,8 miljoner kronor, jämfört med tidigare 1,1 miljoner kronor.

”Vi är jättenöjda med att vi lyckats bibehålla tillväxttakten så bra med tanke på att vi bytt lager. Vi inledde kvartalet med en utförsäljning och har trots det bibehållit marginalen bra”, säger Rickard Lyko, vd på Lyko. 

Han härleder minusresultatet till investeringar till följd av bolagets lagerflytt, avskrivningar samt dubbla hyreskostnader.  

Kedjan har i dagsläget 39 butiker fördelade över Sverige och Norge. Ingen butik har lagts ned, men öppettiderna och personalstyrkan har justerats. Det handlar exempelvis om avslutade korttidsanställningar samt permitteringar av anställda. Hur många som permitterats kan grundaren dock inte svara på.  

”På totalen är det inga stora tal eftersom det bara berör butikerna och vi anställde runt 40 personer på online-sidan”, säger Rickard Lyko. 

"Det sker en förflyttning"

Börsnoterade Lyko ger inte prognoser, men berättar att även de sett effekter av corona. Försäljningen online ökade med närmare 39 procent under kvartalet, medan den fysiska handeln minskade med närmare 5 procent. 

”Det är svårt att avgöra om det är en förflyttning där vi tar andelar av andra eller om kunderna faktiskt spenderar mer på just skönhet. Men det sker en förflyttning och sedan får man se hur permanent den blir, men historiskt sett brukar de kunder som börjar handla hos oss fortsätta med det”, säger Rickard Lyko. 

Han berättar att Lykos leverantörer är mer aktiva på sajten, där de har en egen flik/skyltfönster där de kommunicerar med kunderna. Lyko har ökat fokuset på nätförsäljningen under krisen, satsar på live-shopping, och lanserade sin största kampanj någonsin mitt under krisen.

”Känslan är att kampanjen nått ut väldigt bra. Många andra aktörer har bromsat vilket gjort att vi fått ännu bättre genomslag”. 

Ser ni några tydliga trender? 

”Man gör mer hemmabehandlingar. Som att färga hår och ögonbryn och man köper saxar och klippmaskiner. Många försöker åstadkomma det man i vanliga fall gör på salongen hemma”, säger Rickard Lyko. 

Rickard Lyko säger att de kommer “fortsätta rulla på” och att det främst är de fysiska butikerna som kommer att få utvärderas framåt. Han uppmanar samtidigt fastighetsägare att agera innan fler butiker dukar under.

”Vi har förberett oss med kortare kontrakt och möjlighet att stänga butiker. Men om vi står i ett klimat där många stänger i centrumen kommer det att påverka oss i längden”

Läs mer