Sök

Soundation vill bygga ett Google Docs för musik – lanserar Collab Live

SoundationMusik

Adam Hasslert, vd på Soundation. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Vill göra det lättare att skapa musik på distans.

Det svenska techbolaget Soundation har tagit fram en helt onlinebaserad musikstudio som låter användarna skapa musik utan att köpa hem programvara som installeras på datorn. Nu lanserar bolaget en funktion som syftar till att underlätta för personer som vill skapa musik tillsammans. 

Den nya satsningen heter Collab Live och är ett verktyg som låter kreatörer producera musik tillsammans i realtid – utan att befinna sig på samma plats.

Adam Hasslert jämför tjänsten med Google Docs, techjättens ordbehandlingsprogram som låter användare redigera och kommentera texter online.

“Varje rörelse i Collab Live synkas i realtid mellan musikkreatörerna, 100 procent sömlöst. På samma vis som Google docs, men här kan användaren till och med följa sina medkreatörers muspekare och se vad de gör - när de gör det”, säger Adam Hasslert, vd på Soundation.

150.000 användare

Soundation har enligt egen utsago cirka 150.000 musikskapare som besöker plattformen varje månad. 

Under 2018 omsatte bolaget cirka 2,8 miljoner kronor, med ett minusresultat på 1,4 miljoner. Exakt hur det gick 2019 har bolaget inte delat med sig av, men Adam Hasslert säger att det var ett år för att vända om verksamheten.

“2019 växte vi våra månatligen återkommande intäkter med 35 procent. För 2020 prognostiserar vi bra tillväxt och nu växer vi 8 procent månad för månad, från 2019 som varit lite av ett turnaround-år”, säger han.

Bolaget har också tagit in en del riskkapital, främst från olika affärsänglar. Under fjolåret tog man in närmare 10 miljoner kronor, berättar Adam Hasslert.

“Vi skulle nog kunna gå break-even om ett år om vi vill, men det beror också på hur mycket vi väljer att gasa.”

Den nya tjänsten släpps som en öppen beta idag 21 april klockan 10:00. 

Läs mer