Sök

Han vill göra dina lampor smarta - nu noteras Plejd på Aktietorget

PlejdPhilipsIoT

T.v. Babak Esfahani. Foto: Violetta Kovacka

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Det svenska internet of things-bolaget Plejd vill ta in riskkapital från allmänheten för att få igång försäljningen av lampor som du kan styra med mobilen.

Sedan starten 2009 har Plejd jobbat med att utveckla lösningar för det uppkopplade hemmet. Till en början genom att låta folk kontrollera sina lampor med mobilen.

“Vi kommer från lyxyachtmarknaden. Där har internet of things funnits länge. Nu har vi en samarbetspartner där som vi licencierar ut våra lösningar till, men vi har alltid sagt att vi ska slå oss in på konsumentmarknaden när vi hittar en öppning. Den har vi hittat nu”, säger bolagets vd och medgrundare Babak Esfahani.

Redan för två år sedan hajpades Internet of Things (IoT) som årets nya trend på hårdvarumässan CES. Sedan dess har det varit mycket snack och lite verkstad. 

Just när det gäller smart ljussättning finns dock redan en känd konkurrent. Phillips har sedan ett tag tillbaka sina smarta glödlampor Hue, som kan kopplas till mobilen och tv:n.

Men Plejd satsar, enligt egen utsago, på att gå lite djupare.

I stället för att själva glödlampan är uppkopplad placerar bolaget ett chip i strömbrytaren.

"Jag håller med om att det är en hajp. Vi upplever att problemet innan har varit att man inte lyckats få fram särskilt stora konkreta värden. Eller att priset inte har varit proportionerligt med värdet. Vi vill inte bara göra det lättare för konsumenten, utan även för elektrikern som sätter upp allt. Dessutom är inte prisskillnaden gentemot vanliga lampor särskilt stor", säger Babak Esfahani. 

Värdet för elektrikern kommer i form av att hen kan skapa trådlösa kopplingar mellan lampor och strömbrytare. Med Plejds chip i både strömbrytaren och intill själva lampan kan man synka de två med bluetooth. I vanliga fall måste man dra en sladd hela vägen från lampan till strömbrytaren.

Eftersom prylarna installeras av en elektriker, kommer bolaget i första hand att kränga sitt system till just hantverkare och deras grossister.

“För närvarande fokuserar vi på det professionella marknaden i säljprocessen men det är inte omöjligt att vi skapar en 'gör det själv'-lösning längre fram”, säger Babak Esfahani.

Framåt planerar bolaget även att rikta sig direkt till lampproducenter och få in sina chip i alla ljusarmaturer. På sikt skulle det kunna innebära att en ny golvlampa är “smart” redan när man tar hem den från affären.

Sedan starten 2009 har bolaget tagit in nästan 12 miljoner kronor i externt kapital.

Nu ska Plejd i samband med nyemissionen in ytterligare 13 miljoner kronor för att färdigställa produkterna och satsa på marknadsföring och försäljning. Bolaget planerar alltså att noteras på aktiehandelsplattformen Aktietorget i samband med sin nyemission.

“Vi har redan säkrat att få in två tredjedelar av målet. Det är mest nya ägare som går in men även vissa befintliga ägare som investerar ytterligare”, säger Babak Esfahani.

Varför valde ni Aktietorget?
“Det kändes som den bästa lösningen för oss. Letar man riskkapital (på den privata marknaden) till en såpass stor runda blir det helt andra villkor. Man kan bli styrd på ett annat sätt”, säger Babak Esfahani.

Idag äger grundarna redan mindre än hälften av bolaget. Största ägare är Almi Invest, med drygt 28 procent av aktierna.  Grundarna själva äger totalt strax över 27 procent av aktierna och affärsängeln Petter Wingstrand är fjärde störst med 11  procent.

Petter Wingstrand investerade, tillsammans med sin bror Henrik Wingstrand, i en rad bolag i samband med den förra techbubblan vid millenieskiftet, bland annat Mandator och Icon media lab.

Vid noteringen siktar Plejd på en värdering på drygt 22 miljoner kronor. Det innebär alltså att antalet aktier i bolaget kommer att dubblas. Alla existerande ägares andelar kommer alltså att spädas ut rejält. Idag har bolaget 24 delägare.

Under 2015 omsatte bolaget 3,1 miljoner kronor. Huvudinkomstkällan var licencieringen av produkter för lyxbåtsmarknaden.

Läs mer