Sök

Annonssamarbete med Fondia

Force majeure i coronatider – vad gäller och hur ska man tänka?

Lars Eriksson är Senior Legal Counsel på Fondia.

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

Alla har hört talas om begreppet, men få vet vad det innebär.
Här ger Fondias Lars Eriksson en snabbkurs i hur du som företagare kan åberopa force majeure.


Det har nu gått ett antal veckor sedan världen och Sverige drabbas av coronavirusets framfart. Allt fler företag upplever nu tydligt konsekvenserna av de ökande restriktionerna i samhället till följd av regeringsbeslut. Många företagare har redan upplevt omfattande begränsningar i möjligheten att kunna bedriva sina verksamheter effektivt medan många andra företag fortsätter att kämpa för att kunna leverera på sina kundlöften. Medan hemmakarantän och god handhygien är välbekanta fenomen vid det här laget, finns det därför anledning att även bekanta sig med begreppet force majeure

Juridiska frågor om pandemin? Ställ en fråga till Fondia och få kostnadsfritt svar här! 

Huvudregeln – avtal ska hållas

I Sverige råder som huvudregel avtalsfrihet. Det innebär att till exempel en säljare och en köpare fritt kan komma överens om innehållet i det avtal de ingår med varandra. Avtal är enligt huvudregeln bindande. Den som bryter mot avtalet blir normalt skyldig att ersätta den skada som uppkommer för motparten till följd av avtalsbrottet. 

Den stora frågan vid det här laget är förstås om coronaviruset kan utgöra force majeure

Undantag från huvudregeln

I vissa fall frigörs parterna från sina åtaganden i avtalet på grund av oförutsedda händelser som ligger utanför ramen för vad en part har rimlig möjlighet att kontrollera, så kallad force majeure. Parterna kan avtala om vad som ska gälla vid force majeure-händelser, men i vissa särskilda fall kan force majeure föreligga även om parterna inte särskilt har avtalat om det. 

Den stora frågan vid det här laget är förstås om coronaviruset kan utgöra force majeure. Svaret på den frågan blir bland annat beroende av vilket lands lagstiftning som gäller för avtalet, hur klausulen är skriven, parternas avsikt liksom hur hindrande omständigheterna faktiskt är i det enskilda fallet. 

Varje avtal behöver därför granskas individuellt, företrädesvis av en erfaren jurist som kan bidra med tolkning både av force majeure-klausulen och de praktiska omständigheterna.

Så navigerar du i krisen – ladda ned Fondias kostnadsfria vägledningar här!

Här är den: Fondias snabbkurs i hur man åberopar force majeure

Nedan följer några hållpunkter för bestämmandet av om force majeure, det vill säga befrielse från åtagandet i avtalet, kan åberopas:

Föreligger ett konkret hinder?
Ett exempel på konkret hinder kan vara att den ena parten har en avgörande svårighet att leverera en vara. Tänk på att det bara är den part som är förhindrad att fullgöra sin del av avtalet som kan åberopa force majeure. Den som ska betala för en vara eller en tjänst är antagligen inte förhindrad att fullgöra sin del av avtalet på grund av corona-viruset.

Tydlig kommunikation!
Ett åberopande av force majeure ska omgående meddelas skriftligen till motparten, på det sätt som vanligtvis föreskrivs för viktiga meddelanden i avtalet. Annars ökar risken för avtalsbrott och skadeståndsskyldighet. Motsatsvis gäller att en mottagare av ett sådant meddelande omgående och skriftligen behöver meddela sin motpart om man inte håller med om att situationen utgör force majeure.

Vad står det egentligen i avtalet? 
Force majeure-klausuler tolkas i regel restriktivt, därför är ordalydelsen viktig. När det gäller corona-viruset kan det vara viktigt att se över om force majeure-klausulen innehåller någon formulering som innefattar till exempel virusutbrott, pandemi eller liknande.

Situationen kan leda till att en tvist uppstår mellan parterna

Vilken lagstiftning gäller på avtalet?
Om situation rör internationella förhållanden är det viktigt att kontrollera tillämplig lag, liksom vilken domstol som är behörig att pröva en eventuell tvist med anledning av avtalet.

Vad händer om parterna inte kan komma överens?
Situationen kan leda till att en tvist uppstår mellan parterna. Det är då viktigt att se till att ha ordning på all skriftlig dokumentation samt att se till att spara all korrespondens med motparten för att på ett bra sätt säkra bevisning till stöd för sin ståndpunkt. Läs också igenom företagets försäkringsvillkor för att se vilket skydd försäkringen ger för att täcka eventuella ombuds- och övriga kostnader för att driva tvisten.

Medan tolkningen av force majeure-klausuler inte är en promenad i parken för de flesta, finns det i vart fall en god anledning att just nu vara lite extra uppmärksam på vad som faktiskt är skrivet i de avtal man har, och inte minst att noga analysera virusets potentiella påverkan på den egna affären framöver.

Blir situationen för tuff, ja, då finns vi här.

Läs mer