Sök

Slopa utdelningen – annars fryser permitterings-stödet inne

Korttidspermittering

Finansministern Magdalena Andersson Foto: TT/Janerik Henriksson

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Finansutskottet är överens om att stoppa utbetalningarna.

Entreprenörer över hela Sverige ser just nu över möjligheten att låta personalen gå ner i tid medan staten betalar en del av lönen.

För bolag med kollektivavtal finns det ganska stor flexibilitet vad gäller vilka anställda som kan permitteras, så länge man lyckas komma överens med facket.

Men en sak som riksdagen nu ser ut att sätta stopp för är utdelningar. Enligt Dagens Industri är finansutskottet överens om att inte ge stödet till företag som samtidigt lämnar aktieutdelning i år.

”Ja, det finns en sådan enighet. Det är inte rimligt att man uppbär väldigt stora stöd från skattebetalarnas medel samtidigt som man gör stora utdelningar. Det kommer utskottet tydliggöra”, säger Jakob Forssmed, Kristdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson till DI.

Det bolag som vill ha statens hjälp med kostnaderna för korttidspermitteringar, kan glömma utdelningar under en tid framöver. Det är riksdagens tydliga signal, skriver DI.

Flera svenska storbolag, däribland Atlas Copco, Alfa Laval och Sandvik, har föreslagit utdelningar. AB Volvo har föreslagit en utdelning på sammanlagt 12 miljarder kronor, men skjuter på beslutet och ska återkomma i sommar, samtidigt som bolaget har gjort stora permitteringar.

Vill du ha full koll på vad som gäller för korttidspermitteringar – läs vår guide här!

Läs mer