Sök

Coronakrisen är här och nu måste vi hjälpas åt – det här tänker vi på Breakit göra

Coronaviruset

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Ingen vet hur coronakrisen kommer att utveckla sig – men redan nu har den slagit hårt mot svenska entreprenörer och företag.
Nu måste vi hjälpas åt.

Coronakrisen är ett faktum och liv står på spel. Men i spåren av pandemin följer nu också en ekonomisk kris som kan bli omfattande.

Du som läser Breakit har säkert redan märkt av det. Börsen har rasat historiskt snabbt, mängder av företag har varslat anställda och i princip alla tycks, på olika sätt och i olika omfattning, ställa in sig på att tuffare tider väntar.

Att Riksbanken bestämde sig för att låna ut 500 miljarder kronor till svenska banker – som i sin tur ska lånas ut till svenska företag – vittnar om allvaret. Det är mer än den sammanlagda utestående lånestocken för Sveriges små och medelstora företag idag.

Situationen är minst sagt utmanande. 

Ingen vet vad som kommer att hända härnäst.

Den här nya, oberäkneliga spelplanen är naturligtvis problematisk för alla företag och entreprenörer. Vissa kan inte längre bedriva sina verksamheter såsom de tänkt. Andra – exempelvis de som har verksamheter som kretsar kring fysiska möten och resor – riskerar att gå ännu dystrare öden till mötes. Löner och hyror måste trots allt betalas, samtidigt som pengarna slutar ticka in. Anställda riskerar att förlora sina jobb.

Allt det här ser vi varje dag i vår rapportering – men vi känner också av det i egenskap av entreprenörer. Vi har själva tvingats skjuta upp event och vidtagit en rad olika nödåtgärder. Tills vidare arbetar vi också hemifrån.

För arbeta, det ska vi fortsätta att göra.

När nu många företag vidtagit åtgärder för att minska smittorisken går vi nämligen in i nästa kritiska skede: att se till att de verksamheter som kan ska fortsätta rulla – och försöka att minska det ekonomiska fallet.

Här tror vi att Breakit kan hjälpa till – och gör nu därför följande:

# Vi ökar tempot på intervjuer med entreprenörer och ledare som just nu ska driva sina bolag genom krisen. Hur klarar man en (i vissa fall radikalt) minskad efterfrågan? Hur hanterar man bolagets kassaflöde? Och hur ska du som ledare hantera oroliga medarbetare där många nu jobbar på distans?

# Via Instagram Stories kan du också följa Stefan Lundell och våra reportrar som tar sig ut på fältet och träffar fler entreprenörer, ledare och experter.

# Vi har satt ihop en expertgrupp inom frågor som krishantering, ledarskap, finansiering, juridik och it-säkerhet. De kommer ni kunna ställa frågor till och vi kommer att publicera alla svar här på sajten.

# Vi har startat en öppen Slack-grupp för diskussion, råd och hjälp. Techbranschen har en lång historia av att hjälpa varandra – låt oss fortsätta med det i detta kritiska läge. Gå med i vår Slack-grupp redan nu! Och bjud in en vän!

# Vi kommer fortsatt att vara transparenta kring hur vi jobbar. Breakits vd Camilla Björkman kommer att skriva löpande om hur vi tacklar den här krisen själva.

Nu hjälps vi åt att ta oss igenom detta.

Läs mer