Sök

Det blir en tuff vecka – men det är bara att kavla upp ärmarna

Breakitvd-resanCoronaviruset

Camilla Björkman. Foto: Daniel Ivarsson

Camilla Bergman

Camilla Bergman

Här är tre konkreta saker att göra nu, skriver Breakits Camilla Björkman.

Hur klarar man sig igenom en kris? Jag har haft anledning att fundera mycket på den frågan i helgen.

För samtidigt som covid-19 fortsätter att breda ut sig behöver ju vi som leder bolag hantera den dagliga verksamheten. Så även jag.

Det känns till viss del egocentriskt att sitta här och skriva om vad som händer på Breakit. Jag tänker att du som läser detta troligtvis har fullt upp med ditt eget.

Samtidigt: Om jag kan vara öppen med våra utmaningar kan det kanske hjälpa någon annan. Så jag skriver, och så får den som vill läsa.

Hur står det då till på Breakit? Det är fortfarande för tidigt för mig att säga med säkerhet. Men sedan förra veckan har två tråkiga saker hänt:

  • Vi har landat i att vi behöver skjuta på vårens event. Vi börjar nu att meddela alla involverade parter detta. Detta innebär ett rejält intäktsbortfall under våren. Vi hoppas förstås kunna hämta hem det under hösten, men det osäkra läget nu gör att jag inte vågar ropa hej än.
  • Jag har fått signaler från vårt säljbolag att bannerintäkterna minskar och att vissa kampanjer avbokats. Det innebär ett direkt intäktsbortfall.

Det värsta är att det har gått så extremt fort. Från att bokstavligt talat skåla i champagne på vår kickoff i Åre för några veckor sedan – till detta. Det känns märkligt, måste jag erkänna.

Samtidigt. Nu får vi som har möjlighet påminna oss själva om två saker: vi har hälsan kvar och vi kan kavla upp ärmarna. Det är trots allt vad vi gör på daglig basis.

Därför har jag skridit till handling och prioriterar nu följande tre saker i början av veckan:

1. En nulägesanalys i enlighet med Breakits ledarskapsexpert David Ol-Lars råd. Det jag framförallt insåg var att vi nu snabbt behöver informera kunder, samarbetspartners, ägare och styrelse kring vissa frågor. Jag behöver också göra några olika scenarier: värsta tänkbara, bästa tänkbara och mest troliga. Läs gärna hela artikeln jag länkar till ovan för fler tips.

2. Målbild, plan – och information. Jag kommer att ta hjälp av mina kollegor för att sätta upp en målbild och plan för kommande veckor. En viktig del här är hur vi ska hantera våra event. Under tiden behövs löpande information till Breakits medarbetare, men även till andra involverade, för att inte skapa oro.

3. En ny prognos. På grund av att vi behöver skjuta på våra event går intäkterna under våren ner rejält. Jag behöver se över kassaflödet på nytt för att kunna svara på hur länge vår kassa räcker. Tips: Här har min föregångare Olle Aronsson skrivit en guide till hur man gör en enkel kassaflödesanalys.

Hur ser det ut hos dig/er? Breakit har startat en öppen Slack-kanal att mötas i för att diskutera de utmaningar vi nu står mitt i. Välkomna in i den så kan vi hjälpa varandra. Så länge: lycka till!

Läs mer