Sök

Börskaosets vinnare – nu talar allt för att Footway får köpa Sportamore

SportamoreFootwaye-handel

Daniel Mühlbach, vd Footway.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Oron på börsen spelar Footway-chefen Daniel Mühlbach i händerna.


När Footway-chefen Daniel Mühlbach för drygt tre veckor sedan lade fram sitt uppköpsbud på e-handlaren Sportamore höjdes en del kritiska röster mot att budet var för snålt.

Footway gav visserligen Sportamore-ägarna en premie på 27,5 procent jämfört med stängningskursen strax innan budet lades. Men då hade Sportamore-aktien redan gått ner rejält och jämfört med kursen i december så var faktiskt budet cirka 30 procent lägre. 

När budet blev publikt hade Footway också bara 33 procent av Sportamore-ägarna med sig – men när budtiden löper ut om dryga tre veckor lär de andra ägarna också accepterat affären. För efter de senaste dagarnas börsturbulens är det högst tveksamt om det finns några kritiska röster kvar mot budnivån.

Sportamore har klarat sig från börsraset

Aktieägarna i Sportamore har nämligen så här långt helt klarat sig från börsraset. Värdet på erbjudandet från Footway har till och med blivit ännu bättre sedan det kom i mitten av februari. Då var det värt 45,28 kronor – räknat på gårdagens stängningskurser är det nu värt 46 kronor. En uppgång 1,5 procent samtidigt som Stockholmsbörsen är ned med över 15 procent.

På tisdagsmorgonen kom också beskedet att Footway fått ett kreditavtal på plats som ska finansiera budet och stärka den nya koncernens rörelsekapital. I eftermiddag väntas nästa pusselbit falla på plats när Footway håller en extra bolagsstämma för att rösta igenom en riktad nyemission på närmare 400 miljoner kronor. Sedan tidigare har bland annat fastighetsmiljardären Rutger Arnhult och ytterligare en handfull investerare förbundit sig att teckna 350 miljoner kronor i denna nyemission.

Finansieringen är alltså på plats samtidigt som budet idag är klart mer attraktivare för Sportamores aktieägare. Footway-chefen Daniel Mühlbach säger till Breakit:
“Det är ju väldigt skakigt på marknaden just nu men min bedömning är att vi har större möjligheter att få igenom affären idag. Helt enkelt eftersom budet är värt mer nu”.

Ta pengarna och spring var Stefan Lundells analys av budet när det las i mitten av februari – läs hans analys här. (Premium)

Läs mer