Blockchain-tekniken ligger till grund för bland annat kryptovalutan bitcoin. Blockchain, eller blockkedjan på svenska, kan ses som ett öppen redovisningsbok där alla aktörer är med och verifierar samtliga transaktioner som sker.
CB Insights har sammanställt en lista med exempel på hur små och stora bolag inom en rad branscher försöker utnyttja blockchain-teknikens kraft.
1. Bankvärlden
Med hjälp av blockkedjeteknik behövs ingen mellanhand som verifierar varje transaktion. Det kan göra transaktioner enklare, billigare och snabbare än dagens banksystem. Här finns alltså en möjlighet att i grunden förändra bankernas sätt att handskas med transaktioner och värdepapper. Både SEB och Nordea gått med i ett internationellt banksamarbete kring bitcoin-tekniken.
2. Betalningar och valutatransaktioner
Hänger så klart ihop med punkt 1. Blockchain gör det möjligt att enkelt och snabbt skicka pengar mellan varandra var helst i världen personerna befinner sig. När det sker en transaktion så noteras och verifieras den i huvudboken.
3. Nätsäkerhet
Även om blockchains huvudbok är offentlig så skickas och verifieras datakommunikationen med hjälp av avancerad kryptografisk teknik. Det här garanterar att datan kommer från korrekt källa och att ingenting snappas upp på vägen.
4. Den akademiska världen
Holberton School i San Francisco, som är en utbildning för mjukvaruingenjörer, har meddelat att man kommer att testa blockchain-teknik. Syftet är att verifiera studieintyg för att ingen falskeligen ska kunna hävda att den klarat av kurser vid skolan.
5. Röstning
Vid universitetet i West Virginia har studentrådet funderat över möjligheten att använda en blockchain-baserad rösningsplattform för sina skolval. Det skulle tillåta studenterna att rösta via sina mobiltelefoner på ett säkert sätt.
6. Uthyrning och försäljning av bilar
Betalföretaget Visa och Docusign, som är inriktat på e-signaturer, offentliggjorde sitt samarbete förra året. Syftet var att göra biluthyrning till en effektivare process. Kunden väljer en bil och transaktionen bokförs i den publika huvudboken. Från förarsätet undertecknar kunden sedan avtal och försäkringspapper och huvudboken uppdateras automatiskt.
7. Nätverkande och IOT
Dataföretaget IBM och Samsung arbetar med att skapa systemet Adept. I det är blockkedjetekniken tänkt att vara skelett för det som kallas internet of things, eller sakernas internet. Enheterna skulle inte längre behöva ett centralt kontrollsystem för att kommunicera utan automatiskt kunna klara av mjukvaruuppdateringar och buggar.
8. Juridiken
Blockchain gör det möjligt att upprätta så kallade smarta kontrakt utan mänsklig inblandning. Det skulle med andra ord kunna förändra en av juridikens viktigaste funktioner. Etherum är en plattform som upprättar smarta kontrakt med hjälp av blockkedjeteknik.
9. Prognoser
Forsknings- analys och rådgivningsindustrin kan skakas om av blockchain. Plattformen Augur ser ut som en normal spelbörs men hela processen är decentaliserad. Användarna kan inte bara slå vad om idrott utan även naturkatastrofer och val. Tanken är skapa en “prognos-marknad.”
10. Musik
Många artister sätter sitt hopp till blockchain-tekniken för att tjäna rättvist på sin musik. Två bolag, Peertracks och Ujo Music, har gett sig in i det här segmentet, rapporterar Billboard. Tanken är att betala artisterna direkt och använda sig av smarta kontrakt för att lösa frågor kring licenser på ett automatiskt vis.
11. Samåkningstjänster
Den israeliska startupen La’Zooz vill vara ett “anti-Uber,” enligt Bloomberg. Istället för att använda ett centraliserat kommunikationssystem för att hitta en bil, använder kunderna La’Zooz för att söka efter andra människor som reser liknande rutter. Man betalar med digitala mynt och tjänar fler genom att låta appen spåra sin position.
12. Aktiehandel
I åratal har företag arbetat för att förenkla processen av att köpa, sälja och byta aktier. Nya blockchain-fokuserade startups tror att de kan göra processen ännu snabbare och säkrare. En av dessa är Chain, som samarbetar med Nasdaq.