Sök

Digitaltolk växer i rekordfart – landar avtal värt 600 miljoner

DigitaltolkDigitaliseringDigital vård

Virpal Singh och Leyla Sarac, grundare av Digitaltolk.

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Virpal Singh och Leyla Saracs bolag Digitaltolk har tredubblat sin omsättning på ett år. Nu landar de ett avtal med med region Skåne som är värt 608 miljoner kronor fördelat på fyra år.

Det var hösten 2015 som utvecklaren Virpal Singh fick affärsidén. Mitt under den stora flyktingvågen var han en av alla frivilliga som hjälpte till att ta emot på centralen i Stockholm. Han märkte då hur krångligt det var att få tag på tolkar och ville hitta det ett sätt att göra det enklare.

Han fick kontakt med medgrundaren Leyla Sarac och tillsammans startade de Digitaltolk som är en plattform där man kan boka en tolk via en app på några minuter. Tolkarna är till största delen frilansare och kommunikationen sköts antingen genom fysiska besök, på telefon eller via videosamtal. 

Har mer än dubblat omsättningen – och gör vinst

Sedan dess har affärerna rullat på. 2018 omsatte bolaget drygt 13 miljoner kronor och 2019 landade omsättningen på 40 miljoner kronor, enligt grundarna. Bolaget gjorde, trots stora investeringar i plattformen, en vinst på 5-6 miljoner kronor. 

”Att omsättningen ökade så mycket beror på att vi har vunnit väldigt många upphandlingar. Nu arbetar vi till exempel med Kammarkollegiet, det vill säga Sveriges domstolar och Polisen samt flera kommuner och regioner”, säger Leyla Sarac till Breakit.

Bolaget har nu tolktjänster på över 200 språk och samarbetar med över 100 offentliga aktörer. 

Nytt jätteavtal – kan tredubbla verksamheten

Vården har ett stort behov av tolktjänster och nu står det alltså klart att bolaget har landat ett riktigt monsteravtal med Region Skåne. Genom avtalet blir Digitaltolk regionens enda leverantör av tolktjänster och affären är värd 608 miljoner kronor fördelat på fyra år. 

”Det här betyder jättemycket för oss nu kan vi mer än tredubbla vår verksamhet”, säger Leyla Sarac till Breakit.

Digitaltolk har idag cirka 24 anställda men planen nu är att anställa drygt 20 personer till. I år räknar bolaget med att omsätta 120 miljoner kronor och planen är att expandera ut i Europa.

”Vi har byggt systemet väldigt skalbart och utvecklar det hela tiden. Vår styrka är att allt är automatiserat, säger Leyla Sarac och fortsätter:

”Vi brinner för att utveckla smarta tjänster för offentlig sektor och hoppas kunna förändra mycket där.”

Läs mer