Sök

15 favoritreportage från Breakits historia – om kvinnor som förändrar näringslivet

Breakit

Breakit

Varje vecka möter Breakit intressanta entreprenörer, investerare och innovatörer. Idag, på internationella kvinnodagen, har vi grävt i arkivet och hittat mängder av artiklar från de senaste åren som garanterat kommer att locka till läsning.

Malin Ek Andrén drömde inte om att bli entreprenör

Efter att ha arbetat i modebranschen i flera år och skaffat sig ovärderlig kunskap om textilbranschen bestämde sig Malin Ek Andrén för att satsa på något eget. Det blev starten på hennes egna bolag ByMalina, som idag omsätter nästan 40 miljoner kronor

”Jag kände att jag hade lagt mina roligaste år på att hänga i kinesiska fabriker och att det var en stor uppoffring. Därför ville jag förvalta kunskapen och utan att ha något tydlig affärsidé eller plan startade jag eget", har hon tidigare berättat för Breakit.

Läs hela reportaget här.

Karin Lindahl köpte upp hela Indiska

Det började med ett uppdrag att skapa förändring i den krisdrabbade klädkedjan Indiska, men slutade med att Karin Lindahl köpte upp hela bolaget. Sedan lyckades hon, nu vd och ensam ägare, att vända Indiskas storförlust till vinst – på bara två år.

I en intervju med Breakit berättade om sin plan för att ta över världen.

Hanna Johansson leder Revolut i Sverige

Den digitala banken Revolut ville nå 50.000 svenskar innan årets slut 2019. När Breakit träffade Hanna Johansson i oktober hade de redan nått 80.000 användare. Men slutmålet är betydligt högre än så.

Här berättar Hanna Johansson om sitt uppdrag att leda Revolut i Sverige och om hur hon ska få hundratusentals svenskar att ansluta sig till den digitala banken.

Helena Helmersson ska ta H&M in i framtiden

Det var en tydligt signal från H&M om att de skulle börja ta hållbarhetsarbetet på allvar när de utsåg Helena Helmersson till bolagets nya vd. Den tidigare hållbarhetschefen, som har haft många roller inom H&M-koncernen har också öppnat för att ta tag i ett av modebranschens stora problem – själva klädproduktionen.

Deqa Abukar vill sätta förorten på kartan 

Med det ideella närverket Bling vill Deqa Abukar skapa positiv förändring genom att uppmuntra till entreprenörskap i utanförskapsområden. Idag samlar nätverket 300 medlemmar och över 70 aktiva startups, något som krävt hårt arbete.

”Vi har jobbat med det här gratis och finansierat ur egna fickor. Att man orkar handlar om att man älskar det man gör”, berättade Deqa Abukar för Breakit när vi pratade med henne – läs intervjun med henne här.

Bianca Ingrosso avslöjar sina stora framtidsplaner

Sveriges bäst betalda influencer vill ogärna prata siffror och säger sig bli nervös av ekonomiska termer. Samtidigt har hon startat otroligt framgångsrika Caia Cosmetics. I en intervju med Breakit berättade hon om sina drivkrafter och framtidsplaner, där avslöjade hon bland annat sina planer på att börja investera i bolag.

“Jag hade jobbat som influencer ett tag och ville göra något nytt och större och därför kände jag och Vanessa att det var dags att satsa på något eget. Jag har ju vuxit upp i mammas loger och alltid varit väldigt intresserad av smink så att satsa på det kändes naturligt.”, sade hon då.

Läs hela intervjun här.

Nina Akbari har för höga ambitioner för work-life balance 

I en intervju med Dashl-medgrundaren Nina Akbari berättar hon om föräldrarnas viktiga råd. Tidigt fick hon lära sig att hon måste jobba "minst dubbelt så hårt som andra för att lyckas". 

Anna Stenberg sätter rätt kvinna på rätt plats

Hösten 2018 sålde Anna Stenberg till bolag Women Executive Search och idag är hon bland annat toppchef på investmentbolaget Kinnevik. I den här intervjun från 2016 pratar Breakit och Anna Stenberg dock om WES – och receptet bakom framgångarna

"Jag kände liksom att: Fan, den här branschen behöver någon som rör runt i grytan och utmanar de gamla normerna för vad en chef är. Och sätter de kvinnliga cheferna på radarn.”

Elvira Eriksson har skapat en klocksuccé

Klockentreprenören bakom Mockberg undrade varför så många klockor var marknadsförda mot killar. Hennes frustration blev ett bolag som snabbt växte till att omsätta över 20 miljoner kronor – här avslöjar hon knepen för att skapa ett varumärke som sprider sig självt

Pernilla Nyrensten gör succé med konceptet ingen trodde på

Det färgglada outdoor-märket Revolutionrace växer så det knakar och omsatte 273 miljoner förra räkenskapsåret. I början var det dock ingen som trodde på konceptet, har Pernilla Nyrensten berättat för Breakit.

"Vi fick höra att outdoorbranschen är alldeles för konservativ för färg och avråddes från att satsa på färgglada kläder."

Läs hela intervjun här.

Isabella Löwengrip dödade Blondinbella

Vi på Breakit har skrivit många artiklar om Isabella Löwengrip genom åren, både om fram- och motgångar. Den senaste tiden har media ägnat mycket utrymme åt kraschen i Isabella Löwengrips företagsimperium.

I den här artikeln från från 2017 pratade vi istället med Isabella Löwengrip om hennes storslagna framtidsplaner – efter att ha dödat Blondinbella.

"Jag är jättestolt över det varumärket. Men det kändes som rätt tajming att våga bygga upp mitt eget namn, att inte behöva vara Blondinbella överallt. Vi står också inför en expansion utomlands där det skulle bli orimligt att behöva förklara vad Blondinbella är”, sade Isabella Löwengrip då.

Sara Wimmercranz och Susanne Najafi drog igång Backing Minds

Med orden, "det är andras felaktiga fördomar som är vår stora möjlighet", förklarade duon sitt nystartade riskkapitalbolag Backing Minds. I intervjun berättade techprofilerna om sina planer med fonden som idag har investerat i bolag som Trustrace, Dynamic Code och Transfer Galaxy. 

Läs den här.

Stina Ehrensvärd snackade lösenord med Obama

Idag är Yubicos säkerhetsnycklar en jätteaffär som omsätter flera hundra miljoner kronor vare år med en förhoppning om att snart nå miljarden. I en intervju med Breakit berättade bolagets medgrundare och vd Stina Ehrensvärd om när hon snackade lösenord med Obama, men också om den allt annat än spikraka vägen till framgång.

Läs om hennes resa här.

Lena Apler pumpar in miljoner i startupvärlden

Nyligen kom beskedet om att Lena Apler avgår som styrelseordförande i Collector, nischbanken som hon själv har grundat. I den här intervjun från 2017 pratar Breakit och Lena Apler istället om alla miljoner som hon har pumpat in i startupvärlden och om faktumet att hon faktiskt har byggt upp två banker.

Lena Apler delade även med sig av sin syn på att driva bolag.

"Jag är ingen serieentreprenör som startar nya bolag en gång om året. Jag är snarare patologiskt förälskad i mitt bolag”, sade hon då.

Läs hela intervjun här.

Tuva Palm berättar om sitt livs största kris

Hippiedottern som blev datasnille och hajpad fintechboss. Tuva Palm berättar om vägen som varit långt från spikrak, sitt livs största kris – och de hårda kraven på sig själv.

”Jag är sjukligt tävlingsinriktad”, sade hon till Breakit i en öppenhjärtig intervju 2017.

Louise Samet råder alla att inte investera i startups

Samtidigt är det just det som hon själv gör som affärsängel. I den här krönikan berättar Louise Samet om varför hon bryter mot sitt egna råd trots att ängelinvesteringar enligt henne själv innebär "att konstant kriga mot oddsen."

Läs mer