Sök

Annonssamarbete med SaveLend

Riskerna du bör känna till – innan du börjar investera

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

Kreditinvesteringar ger generellt en stabil avkastning, men det finns fortfarande saker att se upp med.
Så här gör Savelend för att minimera riskerna för sina kunder.

Under 2008 svepte den värsta finansiella krisen sedan depressionen på 1930-talet över världen.

Krisen hade sitt ursprung i USA:s bolånemarknad, där massiva kreditförluster på fastighetslån med dålig säkerhet fick flera storbanker i landet att gå på knäna.

Finansvärlden studsade efter flera år tillbaka från krisen, och 2014 grundade Ludwig Pettersson företaget Savelend. Affärsidén var en plattform där investerare och låntagare kunde mötas. I krediter fanns både förutsägbarhet, stabilitet och diversifiering, enligt Ludwigs bedömning.



Börsen har funnits i 400 år, medan krediter har existerat i årtusenden.

Och han fick rätt. Sedan starten har Savelend levererat en genomsnittlig avkastning på 9,1 procent efter avgifter och kreditförluster.

”Vid en finanskris är det i regel de stora börsbolagen som går dåligt, medan småföretagare och privatpersoner är de sista som slutar betala räkningarna. Börsen har funnits i 400 år, medan krediter har existerat i årtusenden. Även om kreditförlusterna skulle fördubblas ser vi en genomsnittlig avkastning på 7-9 procent.”

Vill du veta mer om att investera i krediter? Läs här!

Men som finanskrisen 2008 visade kan även den mest stabila grunden skaka ibland. Därför har Savelend identifierat tre huvudrisker med att investera i krediter, och jobbar aktivt för att minimera de riskerna:

Koncentrationsrisk

”Här handlar det helt enkelt om att man inte har tillräcklig stor spridning i portföljen. Om du har tio lån så kommer rent statistiskt ett att gå fel. Men om sju av tio lån går fel får du en negativ avkastning. Hos oss kan man investera så lite som tio kronor i varje enskild kredit. Då har man snabbt en portfölj på flera hundra krediter, vilket gör att den procentuella risken blir mycket mindre.”

Kreditrisken 

”Helt enkelt att någon inte betalar sitt lån. Vi har hållit på med det här sedan 2014, och har data över hundratusentals utbetalda krediter. Tack vare en egen bedömningsmodell, baserad på maskininlärning och ett dedikerat riskteam så kan vi hitta avvikande beteenden. Exempelvis kan kontouttag vid vissa datum och i vilken ordning någon betalar sina räkningar vara röda flaggor för oss. Detta innebär en risk för investeraren och vi undviker att betala ut lån till personer med liknande betalningsmönster.”

Bredda din portfölj tillsammans med Savelend – läs mer här

Styrkan i teamet 

”En bra portfölj, en solid kreditbedömning och att bolaget är seriöst är det viktigaste utifrån en investerares perspektiv. Vi har tillstånd från Finansinspektionen och vi har en blytung styrelse med en före detta chef på Stadshypotek, en tidigare börs-CFO och så vidare. Man attraherar inte en sådan talang om inte bolaget är bra”

När bubblan sprack i USA var det bostadsmarknaden som hade blåst upp den. På Savelend är man därför dessutom noga med att inte bara investera i konsumentkrediter.

”Vi har även företagskrediter, fakturaköp och inkassoportföljer. På så sätt blir vi betydligt mindre känsliga för konjunktursvängningar”, avslutar Ludwig.

Det finns alltid risker med att investera. Värdet i en investering kan både öka och minska, och den historiska nivån på en avkastning ger inga garantier för nivån på framtida avkastning.

Börja investera hos Savelend – läs mer här!

Läs mer