Sök

Revolut fyller kassan i ny jätterunda – värderas till 54 miljarder

RevolutfintechBank

Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Men den digitala banken siktade på en betydligt högre värdering än så, enligt tidigare uppgifter.

Den London-baserade bankutmanaren Revolut tar in ytterligare 500 miljoner dollar, närmare 5 miljarder kronor, i en ny kapitalrunda. I samband med nyemissionen värderas bolaget dessutom till hela 5,5 miljarder dollar, motsvarande 53,5 miljarder kronor. Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Ledande investerare i rundan är det amerikanska riskkapitalbolaget TCV, tillsammans med ett antal tidigare investerare.

“Vi är mycket glada över att samarbeta med Nik, Vlad och hela Revolut-teamet. Med hjälp av modern teknik och med ett ihärdigt fokus på att glädja kunder har Revolut byggt en verkligt exceptionell kundupplevelse som överskrider allt som befintliga banker kan erbjuda. Vi ser fram emot att stödja teamet på deras resa till att göra Revolut till ett av världens största finansiella tjänsteföretag.”, säger John Doran, General Partner på TCV i pressmeddelandet.

Sökte högre värdering

När svenska Klarna tog in nytt kapital i augusti förra året värderades även det bolaget till 5,5 miljarder dollar.

Tidigare har det skvallrats om att Revolut sökt en värdering på hela 10 miljarder dollar, men redan i januari började det komma rapporter om att värderingen skulle bli betydligt lägre än så. Revolut själva har däremot inte kommenterat de tidigare uppgifterna. 

Efter Revoluts senaste runda uppgår den totala summan insamlat kapital till 836 miljoner dollar.

Vill utveckla fler tjänster

Det nya kapitalet ska enligt pressmeddelandet användas till fortsatt utveckling av appen, deras erbjudanden på olika marknader liksom utrullning av sin bankverksamhet i hela Europa. Revolut har även planer på att lansera egna lån och sparkonton.

”Vårt uppdrag är att bygga en global finansiell plattform - en enda app där våra kunder kan hantera sin dagliga ekonomi. Denna investering visar investerarnas förtroende för vår affärsmodell. Framöver ligger vårt fokus på utrullning av bankverksamhet i Europa, öka antalet människor som använder Revolut som sitt dagliga konto och att sträva mot lönsamhet. TCV har en lång historia av att stötta grundare som förändrar sin industri på global skala, så vi är glada över att samarbeta med dem när vi förbereder oss för nästa steg på vår resa, säger Nikolay Storonsky, grundare och vd för Revolut.

Revolut har idag samlat över 10 miljoner användare globalt sedan lanseringen 2015, enligt sina egna siffror. I Sverige har startupen storsatsat och i en matig intervju med Breakit Premium berättade Revoluts Sverigechef Hanna Johansson i oktober förra året att över 80.000 svenskar hade anslutit sig till deras kort och app.

2018 dubblade Revolut förlusten till nästan 400 miljoner kronor. Samtidigt steg bolagets omsättning 354 procent till 718 miljoner kronor.

Läs mer