Sök

Nederländska riskkapitalfonden CapitalT har siktet inställt på Sverige – vill hitta bolag utanför nätverken

CapitalTriskkapital

Janneke Niessen, Eva de Mol och Aurore Belfrage. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Använder sig av egenutvecklad formel för att hitta rätt team att satsa på.

CapitalT är en ny riskkapitalfond från Nederländerna. Fonden säger sig ha en ny datadriven modell för sina investeringar och siktar nu på att investera på den svenska marknaden. 

När Breakit möter upp investerarduon bakom fonden, entreprenören Janneke Niessen och ekonomiforskaren Eva de Mol, har de precis tagit sig från Arlanda in till Stockholm. De är här för att prata med entreprenörer och knyta de kontakter som förhoppningsvis kommer att leda till en investering. 

“Fondens totala storlek kommer att ligga på 40 miljoner euro och vi är långt gångna i den processen. Själva investeringarna kommer att vara fokuserade på bolag som befinner sig i ett tidigt stadie, det handlar om rundor på 250.000 till 3 miljoner euro”, säger Janneke Niessen och fortsätter.

“Vi letar efter företag som löser riktiga problem, saker som är komplexa nog att inte lösas och kopieras av andra företag imorgon.”

Bland entreprenörerna som backar fonden hittar vi bland annat kända namn som Corinne Vigreux, medgrundare av GPS-bolaget TomTom, Kees Koolen som varit med och grundat EQT Ventures och Booking.com, liksom en av fintech-succén Adyens grundare.

Bolagen kan testa sig på deras hemsida

Janneke Niessen och Eva de Mol berättar att de vill arbeta datadrivet kring sina investeringar, de har bland annat tagit fram en mjukvara som ska finnas tillgängligt för bolag via deras hemsida. Entreprenörer ska kunna använda programmet för att själva utvärdera sin potential i riskkapitalisternas ögon, genom att svara på frågor om till exempel teamet bakom bolaget skapas ett underlag som riskkapitalfonden kan använda sig av. 

Utöver att den ska bidra med kunskap till CapitalT:s investeringar, så menar Janneke Niessen och Eva de Mol att den även ska ge entreprenörerna ska få kunskaper om sig själva och att den ska öppna upp för att fler bolag ska få chansen att nå ut till riskkapitalet.

Forskningsbaserat

Stort fokus ligger på hur teamet bakom bolaget är utformat och hur de kompletterar varandra. Något som Eva de Mol bland annat har forskat om.

“Jag undersökte varför vissa team är mer framgångsrika än andra. Jag vill ta den informationen till en bredare massa, samtidigt är det sällan som entreprenörer och investerare läser forskningsrapporter. Vi tog fram ett utvärderingsverktyg för team i företag, det är en av nyckelskillnaderna i vår fond”, säger Eva de Mol.

Duon lägger också stor vikt vid mångfald, även om de säger att de inte profilerar sig som en fond för startups med kvinnliga grundare eller andra särskilda konstellationer. Däremot har de krav på att deras bolag ska en särskild klausul för rekryteringar, där intervjuer ska göras med personer från underrepresenterade grupper i näringslivet.

Hittills har bolaget investerat i två bolag från hemmaplanen i Nederländerna. Det är edtech-bolaget Wizenoze och HR-startupen Testgorilla. 

Vad är era förhoppningar för Sverige?

“Vi har höga förhoppningar. Precis som i Nederländerna finns det ett gäng unicorn-företag som byggs här. Det finns ett bra ekosystem och mängder av erfarenhet”, säger Eva de Mol.

Finns det svårigheter för entreprenörer att komma i kontakt med investerare idag?

“När man pratar med personer inne nätverken så brukar de säga att vem som helst kan ta sig in. Men det är inte alltid så enkelt för de som inte redan har kontakterna, eller för som befinner sig utanför storstäderna”, säger Jannike Niessen.

CapitalT beskriver sig själva som en bred riskkapitalfond som investerar i många olika områden. Extra bra är olika branscher som är underutvecklade i dagsläget. I Sverige har de också tagit hjälp av tech- och startup-profilen Aurore Belfrage som kommer att agera scouta marknaden på potentiella investeringar.

Finns det några områden ni inte investerar i?

“Vi sysslar inte med hårdvara, bioteknik eller life sciences”, säger Jannike Niessen.

Läs mer