Sök

M, V och KD: Stoppa kompetensutvisningarna

Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M) Foto: Christine Olsson /TT.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Gör gemensam sak.

De så kallade kompetensutvisningarna har slagit hårt mot flera svenska bolag. Bakgrunden är att personer, exempelvis fallet med programmeraren Tayyab Shabab, utvisades till följd av misstag från arbetsgivarens sida. I fallet med Tayyab Shabab handlade det om att hans tidigare arbetsgivare i Sverige inte betalat in hans pensionsförsäkring på rätt sätt.

Nu meddelar Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet att de kommer att agera tillsammans för att ändra reglerna för arbetskraftsinvandring. Partierna kräver att regeringen, senast 1 maj, beslutar om tilläggsdirektiv i pågående utredning.

Det handlar bland annat om förslag att kompetensutvisningarna ska stoppas. Avsändarna menar att problemen fortsatt även efter nya vägledande domar som väckte hopp om att utvisningarna skulle upphöra. Detta skulle exempelvis kunna resultera i utökade möjligheter att döma ut företagsbot mot arbetsgivaren om fel förekommit, istället för att utvisa arbetstagaren.

”I tilläggsdirektiven ska ingå krav på att utredaren lämnar författningsförslag i syfte att de så kallade kompetensutvisningarna – som sker på grund av brister eller avvikelser i anställningsvillkoren som är försumbara och ursäktliga – ska upphöra”, skriver partierna i ett pressmeddelande.

Läs mer