Sök

Fälldes efter att ha delat Joakim Lamottes status – tvingas till dryga böter

MetaMediepodden

Foto: Istockphoto.com

Emanuel Karlsten

Emanuel Karlsten

Krönikör

En unik händelse.

En privatperson dömdes förra veckan för att ha delat en Facebookstatus som innehöll förtal.

Händelsen är spektakulär och banbrytande på flera sätt. Kanske allra mest för att det påminner om hur juridiken nu hunnit ikapp den digitala publicistiken?

Om detta analyserar Mediepodden i veckan.

Privatperson döms för spridning

Det har inte varit helt enkelt att få klarhet i händelseförloppet, men i korthet har följande hänt:

# Nätaktivisten Joakim Lamotte har skrivit vad han kallar en granskning på Facebook om en av personerna bakom föreningen Näthatsgranskaren, Tomas Åberg. I Facebookstatusen beskrivs han med en rad nedsättande ord.

# I en delning av inlägget skriver också den nu dömda privatpersonen nedsättande om Åberg

# Tomas Åberg polisanmäler Lamotte, men åklagare öppnar inte förundersökning eftersom brottet inte faller under allmänt åtal. Han får i så fall driva enskilt åtal, vilket är kostsamt.

# Då väljer Tomas Åberg att göra en civilrättslig stämning mot de som delat artikeln, med krav på så låg ersättning att målet kategoriseras som “småmål”. Detta innebär låg risk och en relativt snabb bedömning av bara en domare, utan nämndemän. 

# Privatpersonen menar att uppgifterna var försvarliga, eftersom Tomas Åberg är en offentlig person. Som bevis på detta inlämnas tre tidningsartiklar, varav en från Nya tider och en från Katerina Janouchs blogg. 

# Dom faller mot privatpersonen som anses skyldig för förtal, allra mest eftersom Åberg inte kan anses som en offentlig person. Privatpersonen ska betala 10.000 kronor i skadestånd plus omkostnader på knappt 4 000 kronor.

# Lamotte meddelar offentligt att han kommer att stå för alla kostnader för de privatpersoner som fälls i domstol, på det sätt som privatpersonen gjort.

# Tomas Åberg väljer nu att skicka ett brev till Lamotte och föreslå en förlikning: Han kommer inte driva enskilt åtal mot Lamotte, ej heller driva fler civilrättsliga processer mot andra som delat Lamottes inlägg, men bara om: Lamotte ber om ursäkt, tar bort uppgifterna och dessutom skänker 100.000 kr till föreningen Kvinna till kvinna.

# Joakim Lamotte meddelar offentligt att han vägrar förlikning.

Följarna får ta konsekvenserna

Händelsen är unik.  Inte för att det inte hänt förut att privatpersoner fälls i domstol för “näthat” (bara Näthatsgranskaren har det senaste året arbetat fram underlag till domstolar som lett till över 300 fällande domar, bland annat, hets mot folkgrupp). Nej, det som är unikt är hur personen som är i centrum för förtalet nu inte bara får ta eget ansvar, utan också indirekt ansvar för de läsare han engagerar. Istället för att själv försvara sig i domstol, får hans hängivna följare nu lida konsekvensen av att de litade på att Lamotte var på rätt sida lagen.

Genom att Lamotte själv inte utsätts för åtal, kan han tvingas bevittna hur följare efter följare får betala femsiffriga skadeståndsbelopp.

Men vad blir konsekvensen? Vad kommer vi lära oss av det här? Och varför driver inte Tomas Åberg ett civilrättsligt mål även mot Lamotte?

Allt detta analyserar vi vidare i veckans Mediepodden, som du lyssnar på här: 

Läs mer