Sök

Teknikmagasinets konkurs – här är allt du behöver veta

Teknikmagasinete-handelretail

Bo Söder konkursförvaltare, och Ulrika Göransson, vd Teknikmagasinet Foto: TT/Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Butiker fortsatt öppna, men presentkorten gäller inte.

Teknikmagasinet begärde sig själva i konkurs tidigt på onsdagen den 15/1, något som beviljades av tingsrätten i Solna samma dag. Det innebar samtidigt att rekonstruktionen i bolaget som pågått sedan i somras avbröts.  

Med en stark ägare i form av finansmannen Peter Gyllenhammar hoppades många länge att Teknikmagasinet återigen skulle komma på fötter. Men så blev det inte och när potentiella köpare av verksamheten, enligt branschsajten Market, krävde en konkurs för att vara intresserade så valde ägaren att avbryta rekonstruktionen. 

Men vad händer nu?

Kan Teknikmagasinet räddas?

Det finns förhoppningar om att kunna sälja verksamheten, vilket skulle innebära att prylkedjan kan komma att leva vidare i någon form.

“Jag har förstått att det finns intressenter och de kommer säkert att kontakta mig”, har konkursförvaltaren Bo Söder tidigare sagt till Market.

“Det finns alltid en förhoppning om att kunna rädda verksamheten och i det här fallet ser det positivt ut. Men det beror på intressenterna – vilka de är och nivån på deras bud”

Enligt Bo Söder finns det flera typer av intressenter i försäljningen som förhoppningsvis ska kunna inledas inom kort.

"Målsättningen är att det ska ske så snart som möjligt. Det tar alltid lite tid, men jag hoppas att det redan under nästa vecka kan komma in bud. Sen finns det så klart intressenter som bara är intresserade av att köpa varulager också", säger han till Breakit.

En talesperson för Peter Gyllenhammar, advokaten Carl Östring, har tidigare berättat för Dagens Handel att det finns en aktör som redan har butiker som även är intresserad av Teknikmagasinets verksamhet.

"Den aktör som vi kommit längst med och som är intresserad av att driva verksamheten vidare har också egna butiker och vi ser att det skulle bli en bra och möjlig lösning som också skulle rädda delar av kedjan. Men dit, om det ens blir så, är det en bit kvar då konkursförvaltaren nu ska sätta sig in i ärendet vilket inte går över en natt", säger Carl Östring till sajten.

Vad händer annars?

I värsta tänkbara fall finns ingen som vill driva verksamheten vidare. Bolaget upplöses vid en konkurs och om ingen har köpt ut verksamheten ur bolaget så upphör den.

Varför gick Teknikmagasinet i konkurs?

Prylkedjans vd Ulrika Göransson har tidigare berättat att de bland annat har suttit fast i långa hyreskontrakt som de inte har kunnat omförhandla.

“Butikshandeln har dock drabbats av en fortsatt sjunkande omsättning och stigande hyror - samtidigt som en försvagad svensk krona har fördyrat varuinköpen från utlandet”, har bolaget uppgett i ett pressmeddelande.

Dessutom har Teknikmagasinet efter den första rekonstruktionen suttit i en svår sits med leverantörer som inte har varit lika sugna på att lämna kredit till bolaget.

Breakits Olle Aronsson har i en Breakit Premium-artikel förklarat det Moment 22 som uppstod för Teknikmagasinet. En situation som gjorde det omöjligt att fylla på lagren inför julhandeln.

Hur stora skulder har Teknikmagasinet?

I skrivande stund vet vi inte hur stora fordringar prylkedjan har. Peter Gyllenhammar själv har sagt att han förlorat 50 miljoner kronor på Teknikmagasinet. Det har också framgått av konkursansökan att Teknikmagasinet största borgenär är Gyllenhammar Holding AB.

I bouppteckningen kommer det att framgå tydligare vilka skulder som funnits i samband med konkursen. Den kommer vi att kunna ta del av längre fram i tiden.

Kommer butikerna att vara öppna?

Ja, enligt konkursförvaltaren Bo Söder är tanken att verksamheten ska kunna drivas vidare och butikerna kommer att vara öppna som vanligt.

Blir det någon utförsäljning i Teknikmagasinet?

Konkursförvaltaren Bo Söder säger till Breakit att det inte pågår någon utförsäljning. Anledningen till det är att verksamheten ska vara så intakt som möjligt vid en eventuell försäljning till intresserade köpare. 

Vad händer med presentkort och reklamationer?

Enligt Göteborgs-Posten kommer man inte att kunna reklamera varor som är köpta innan konkursen och presentkort kommer inte heller att kunna utnyttjas. Presentkort blir istället en oprioriterad fordran i konkursboet.

“Jag kommer att lägga ut information hur man anmäler denna fordran och övrig information”, säger Bo Söder till tidningen.

Läs mer