Sök

Nya detaljer om Googles planer i Dalarna

Google

Sökjätten har köpt mark i Avesta i Dalarna.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Kommunen jublar över framstegen medan Google lägger locket på.

Hösten 2017 riktades strålkastarna mot Dalarna efter att det framkommit att Google lagt vantarna på massa mark i Avesta. Därefter har det spekulerats i om, och isåfall när, Google kan komma att etablera sig i området. Avverkning av skog har skett och upphandlingar om att bygga vägar har genomförts.

Nu har Avesta tidning (låst bakom betalvägg) grävt ned sig i kommunhandlingar, och artikeln återges av Computer Sweden .

Företaget DSC International AB, som svarar under Google, har lämnat in en ansökan till mark- och miljödomstolen som ger oss lite mer detaljer.

Ansökan rör ett miljötillstånd för "uppförande och drift av ett datacenter med tillhörande reservkraftsanläggning". Det handlar enligt uppgifterna om fem serverhallar med tillhörande generatorer samt kontorsbyggnad och ett kylvattensystem.

Kommunalrådet: "Ägnat i snitt tio timmar i veckan åt detta" 

Kommunalråd Lars Isacsson (S) verkar minst sagt vara lättad över framstegen.

”Nu har det äntligen skett något konkret, det är ett tydligt steg framåt från Googles sida. Jag har ägnat i snitt tio timmar i veckan åt detta”, säger Lars Isacsson till Avesta tidning.

Google, som inte gärna avslöjar sina planer, vill dock inte att det dras för stora växlar på det här. Jätten uppger att det inte finns något fattat beslut om att bygga datacenter på platsen. 

”Just nu pågår visst förberedande arbete på marken för att se till att vi har möjligheten att bygga och utveckla vår datacenternärvaro i Europa, om vår verksamhet skulle kräva det”, säger Googles talesperson Joakim Larsson.

Läs mer