Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Svensk serieentreprenör säljer sitt techbolag Cint för över 1 miljard

Artikel bild

Bo Mattsson och Creandum gör klipp när riskkapitaljätten Nordic Capital tar över ägandet.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Idag är Cint en av Sveriges snabbast växande techbolag - men de första åren var bolaget långt ifrån någon succé.

“Vi startade runt år 2000 med ambitionen att bli en svensk variant av Yelp. Då trodde vi det var en klockren idé att sälja konsumentomdömen till företag men det visade sig helt omöjligt”, säger Bo Mattsson.

I stället stöptes affärsidén om 2004 och Cint blev en marknadsplats för marknadsundersökningar. Med hjälp av bland annat mediebolag byggdes stora användarbaser upp, som företag sedan kunde ställa frågor i olika typer av marknadsundersökningar.

“Då kunde det kosta över 100 kronor att genomföra en intervju i en marknadsundersökning. Vi erbjöd intervjuer för 30 kronor”, berättar Bo Mattsson.

Men trots att Cint alltså hade en produkt som var klart billigare än konkurrenterna var kunderna svårflörtade.

“Vi slog pannorna blodiga på marknad efter marknad som vi gick in på. Svårast var att övertyga köparna om att man inte behövde genomföra intervjuerna via telefon utan att det faktiskt gick att få lika bra resultat via internet”, säger Bo Mattsson.

Sakta men säkert lyckades dock Bo Mattsson och hans kollegor att övertyga kunderna om det nya sättet att göra marknadsundersökningar. Redan från start var planen att rulla ut bolaget globalt och det har inneburit en lång rad av förlustår. Först under 2014 gjorde Cint vinst, då rörelseresultatet hamnade på 16,7 miljoner kronor och omsättningen blev nästan 220 miljoner kronor.

Under fjolåret hamnade omsättningen på 250 miljoner kronor.

“Det har tagit två, tre år att bli lönsam på varje ny marknad men vi har hela tiden plöjt ner pengarna i tillväxt”, säger Bo Mattsson.

Under fjolåret bestämde sig Bo Mattsson att kliva av som vd. I stället tog norrmannen Morten Strand över.

“Jag kände ärligt talat att jag nått min kompetensnivå och det var bättre att ta in någon stabil kille som Morten”, säger Bo Mattsson.

I samband med detta bestämde sig också Bo Mattsson, i samråd med de två andra storägarna riskkapitalbolagen Creandum och Prime ventures, att sälja sitt livsverk Cint. På måndagen kom beskedet att den svenska riskkapitaljätten Nordic Capital köpt alla aktierna i Cint.

Någon köpeskilling angavs då inte - men Breakit kan nu avslöja följande:

Enligt två av varandra oberoende källor till Breakit värderades bolaget till en bra bit över 1 miljard kronor i transaktionen, där flera spelare var med och lade bud.

“Jag är tyvärr förhindrad att kommentera prislappen men alla parter är mycket nöjda med affären”, säger Bo Mattsson.

Enligt handlingar som skickats in till Bolagsverket äger han själv 12 procent av aktierna och Creandum 22 procent samt Prime ventures 36 procent.

Det är inte första gången som 55-årige Bo Mattsson bygger upp ett framgångsrikt techbolag. På meritlistan finns också att han grundat handelsplattformen Eurotrade och mäklarfirman Mangold.

Och han har definitivt inga planer på att pensionera sig efter att försäljningen av Cint nu är genomförd.

“Jag har dragit ihop ett gäng med bland annat utvecklare som trivs bra ihop och vi har ett antal bra idéer i säcken. Enda kravet jag har satt upp är att de tjänster vi tar fram ska vända sig mot konsumentmarknad, inte företag. Jag är sugen på att rikta mig direkt mot konsumenterna den här gången”, säger Bo Mattsson som avslöjar att hans utvecklarteam i dagsläget bland annat jobbar med en app för ryttare och en musikapp.

“I början är det jag som finansierar det här men det finns också några till som vill gå in och investera”, säger Bo Mattsson.

Efter att han slutade som vd före Cint har Bo Mattsson också tagit upp en gammal hobby - programmering.

“Jag var med på en 12-veckors kurs i kodning i Göteborg i höstas. Det var otroligt kul. En gång i tiden höll jag på att programmera i Pascal men det här var ju något helt annat. Jag var allt annat än bra men det var så spännande att få en förståelse för hur grejorna man använder verkligen funkar”.

Läs mer