Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Finansprofil bygger startupbörs - vill ta crowdfunding till ny nivå

Artikel bild
Skärmdump från Pepins sajt.

Spargurun Per H Börjessons investmentbolag Spiltan allierar sig med techentreprenören Anders Sjunnesson. Tillsammans skapar de en ny plattform för equity crowdfunding.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

jonas@breakit.se

Reporter

Equity crowdfunding, eller gräsrotsfinansierng av aktiekapital, har hajpats som den nya heta investeringsformen en längre tid. Det stora lyftet har dock hittills uteblivit. Än så länge har finansieringsformen använts mest för mindre kapitalrundor och anses över lag som lite mindre fint än att ta in pengar från riskkapitalbolag.

Det vill den nya plattformen Pepins ändra på.

Pepins grundades 2014 av Anders Sjunnesson. Han är en erfaren fintechentreprenör som tidigare har grundat tradingplattformen Tbricks, som han sålde till branschkollegan Orc förra året. Orc ägs i sin tur av riskkapitalbolaget Nordic Capital.

I våras slogs Pepins, i all tysthet, ihop med Spiltan-ägda Alternativa. Nu blir de två bolagen till ett under namnet Pepins Group med Anders Sjunnesson som en av storägarna med ungefär 35 procent av ägandet. Själva crowdfundingtjänsten lanseras inom en månad.

“Vi tar equity crowdfunding till en ny helt nivå. Vi erbjuder framförallt tre saker som ingen annan kan. För det första kan man investera online direkt i bolagen, på samma villkor som professionella investmentbolag, och få bekräftat att man har blivit delägare. För det andra så finns det en community-del där investerarna kan kommunicera direkt med bolagen de har investerat i. För det tredje får man likviditet i aktien”, säger Kent Söderström, vd på Alternativa.

Alternativa är en sajt för aktiehandel i icke-börsnoterade bolag. Där handlas för tillfället aktier ett 30-tal olika bolag. Kombinerat med den nya crowdfundingplattformen blir hela verksamheten lite som en börs för startups. Först gör bolagen en nyemission genom equity crowdfunding - sedan handlas aktien på marknadsplatsen.

“Idag har vi över 7000 kunder som är kopplade till Alternativa. Det här ger ytterligare möjligheter för dem att investera. Samtidigt ger kopplingen till handelsplatsen större säkerhet för nya investerare eftersom de kan sälja sitt innehav om de vill”, säger Kent Söderström.

Vi har, vid flera tillfällen, skrivit om Fundedbyme som är Sveriges största plattform för equity crowdfunding. Trots bolagets ställning ser inte Kent Söderström Fundedbme som en direkt konkurrent.

“Det är bättre att jämföra oss med internationella aktörer som Seedr eller Circleup. Hos oss kan man till skillnad från andra plattformar i Sverige göra investeringar och direkt få en bekräftelse på att man har fått en ägarandel. Dessutom är vi, mig veterligen, den första plattformen i Sverige som är auktoriserad av Finansinspektionen”, säger han.

Godkännandet av Finansinspektionen kan komma att bli en viktig pusselbit framåt. I december presenterade myndigheten en ny utredning om gräsrotsfinansiering. Där framgår det att equity crowdfunding-plattformar kan bryta mot spridningsförbudet i aktiebolagslagen.

Spridningsförbudet innebär i korthet att privata aktiebolag inte får försöka sprida sina aktier till mer än 200 personer. För att få göra det måste bolaget bli publikt.

Det problemet hanterar Pepins genom att medlemmarna inte investerar direkt i bolagen. Istället upprättas ett publikt holdingbolag som ägs av gräsrotsfinansiärerna. Holdingbolaget blir i sin tur delägare i det privatägda bolaget som har sökt finansiering via Pepins.

Pepins satsar inte bara på en mer omfattande tjänst än konkurrenterna. Ambitionsnivån ligger också betydligt högre.

Under det första året satsar bolaget på att genomföra 10-15 crowdfundingrundor på mellan 5 miljoner och 20 miljoner kronor per runda. Om bolaget når toppen av sitt mål handlar det alltså om 300 miljoner kronor som förmedlas på sajten.

Det kan jämföras med Fundedbyme som har hjälpt över 400 bolag att ta in 144 miljoner kronor (15,6 miljoner euro) genom equity crowdfunding sedan lanseringen 2013.

“Bolagen kommer inte att göra såddrundor hos oss. Istället vänder vi oss mot bolag som redan har kommersialiserat sin produkt och behöver expansionskapital. Det kan antingen vara för vidare produktutveckling eller för att komma ut på andra marknader”, säger Kent Söderström.

Varför ska man välja crowdfunding överhuvudtaget, det måste ju ganska gott om riskkapital på annat håll numera?

“Letar man efter 10 miljoner kronor kan det vara lockande att gå direkt till en person som har pengarna redo. Vi erbjuder en helt annan möjlighet att engagera fler människor kring bolaget. Med tanke på hur mycket information och produktkunskap som sprids på nätet är det ovärderligt att ha 1000 delägare som alla blir ambassadörer för bolaget”, säger Kent Söderström.

Affärsmodellen bygger på att Pepins tar en andel av det insamlade kapitalet som betalning av bolagen. Hur stor andel det handlar om vill dock inte Kent Söderström avslöja.

Under 2014 omsatte Alternativa 45 miljoner kronor och gjorde en förlust på 1,7 miljoner kronor. Utöver Alternativa har Spiltan bland annat investerat i dataspelbolaget Paradox Interactive och e-handelsbolaget Coolstuff. Pepins har ännu inte redovisat några siffror.

Läs mer