Sök

Kreditbolaget Bynk stäms av konsumentombudsmannen

BynkKonsumentombudsmannen

Emil Hansson, vd Bynk.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Lånebolaget Bynk stäms av konsumentombudsmannen och anklagas för att skönmåla skuldsättning.

Konsumentombudsmannen anser att Bynks reklam strider mot kravet om måttfullhet som gäller för marknadsföring av krediter och vill att marknadsföringen förbjuds.

"KO ser allvarligt på marknadsföringen eftersom den, enligt KO:s uppfattning, riktar sig till en grupp som är eller riskerar att bli överskuldsatta", skriver konsumentombudsmannen i ett pressmeddelande.

Synpunkterna gäller bolagets fyra reklamfilmer om att "bynka". I tre av de fyra filmerna visas mer eller mindre humoristiska vardagliga scener där personer får svårt att betala olika saker. Då trycks det på att låntagare hos Bynk kan utöka eller pausa lån eller sänka månadskostnaden. Den fjärde filmen närmast skönmålar skuldsättning och antyder att man kan ”låna sig lycklig” hos Bynk.

I den sistnämnda filmen påstår bolaget också att ”hela Sverige bynkar”, vilket konsumentombudsmannen anser kan vara vilseledande – om nu Bynk inte kan visa att alla i Sverige "bynkar".

Bynks svar

I ett pressmeddelande säger Bynk att de har tagit bort de reklamfilmer det handlar om men att de välkomnar att det nu kommer att bli tydligt hur krediter får marknadsföras av finansiella företag.

Mediekoncernen Schibsted har investerat i Bynk, som ses som en utmanare till banksektorn inom blancolån och är en konkurrent till bland annat Lendify.

Bynk omsatte förra året 36 miljoner kronor och redovisade en förlust på 110 miljoner kronor.

Läs mer