Runt 150 vakter ska bevaka kontrollerna på Köpenhamns flygplats Kastrup. Kraven innebär att ingen kan resa in till Sverige från Danmark med tåg, buss eller färja utan att kunna visa upp en giltig identitetshandling.
De nya reglerna har fått direkt effekt. När Sven Paulin som är medgrundare och marknadschef på Fieldly klev på Öresundståget i morse var vagnen helt tom.
“Det är en sorglig bild, det brukar alltid vara fullt. Jag tänkte att ‘är det här slutet på den fria och öppna rörligheten som har varit fantastisk här nere?’ En rörlighet som många verkligen uppskattar,” säger han.
Fieldly utvecklar och säljer ett digitalt projekthanteringssystem för byggbolag och har sitt huvudkontor i Helsingborg. Sven Paulin bor dock i Köpenhamn sedan en tid tillbaka. Från hemmet i Österport till kontoret i Helsingborg har det tagit en och en halv timme. I dag tog hela resan tre timmar.
“I vanliga fall kan jag åka med samma tåg hela vägen och jobba i den tysta kupén. Nu fick jag byta tåg tre gånger. Framöver kommer jag kunna finslipa tiden något genom att matcha tågen bättre men det är klart det påverkar oss som jobbar i regionen. Vi kommer tvingas flytta, byta jobb eller så kommer företag behöva flytta,” säger Sven Paulin.
Men det är inte bara på grund av personliga skäl som han är skeptisk till införandet av id-kontroller. Han tänker också på alla människor som flyr för sina liv.
“Det kommer bara tvinga människor att ta nya, farliga vägar för att söka en bättre framtid. På längre sikt kommer det också att skapa osäkerhet för nya företag att etablera sig i regionen. Att man har haft tillgång till hela Köpenhamnsregionen har varit ett starkt skäl för att slå sig ned i Malmö eller Helsingborg", säger Sven Paulin.
Även Johan Hedén Hultgren som är medgrundare och vd för den digitala domstolen Swiftcourt påverkas i högsta grad av riksdagens beslut. Bolaget har sitt kontor i Köpenhamn men Johan Hedén Hultgren liksom två av hans kollegor pendlar dagligen från Lund respektive Malmö.
I går (söndagen) tog de beslutet att jobba hemifrån hela januari.
“Det påverkar oss jättemycket. Pendlingen tog redan mycket tid för oss i och med id-kontrollen som infördes i Hyllie i december. När kontrollen i Danmark införts tar det uppemot en timmes längre tid från dörr till dörr,” säger Johan Hedén Hultgren.
Konsekvensen blir nu att Swiftcourts hela team inte kan träffas eftersom de är uppdelade på respektive sida av Öresund. Just nu funderar bolaget på om de i förlängningen måste flytta sitt huvudkontor.
“Jag vet inte hur det skulle hjälpa oss i och med att vi har ett danskt bolag. Att flytta det skulle kosta oss jättemycket. Som startup har man väl större problem än det här men det är ändå riktigt mycket huvudvärk,” säger Johan Hedén Hultgren.
Att id-kontrollerna kommer att få negativa konsekvenser för Öresundsregionens startup- och techsektor är han övertygad om.
“Det är en dynamisk region och broar har börjat byggas mellan Köpenhamn och Malmö. Att det blir svårare att träffa varandra för möten och techevents kommer så klart hämma det här utbytet", säger han.
För Fieldlys del är det inte aktuellt att flytta huvudkontoret till Köpenhamn men däremot kommer bolaget att få öppna ett danskt säljkontor som Sven Paulin kan arbeta från. I nuläget finns kontor i Helsingborg, Toronto, San Francisco och Warszawa och snart i Stockholm.
“Vi bygger ju en ny global infrastruktur för byggsektorn och kommer inom kort att finnas överallt. Så varför inte skynda på Danmarks expansion? Det är i alla fall tankar som uppstår nu", säger Sven Paulin.