Sök

Toborrow räddas under galgen - får bryggfinansiering från NFT

ToborrowPeer-to-peer lending

Sofie Lundström, medgrundare på Toborrow. Foto: Press

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Riskkapitalbolaget NFT Ventures står för kosingen när låneplattformen tar in 3 miljoner kronor i en ny runda.

Toborrow lanserade 2014 som Sveriges första aktör inom peer to peer-lån för företag. Modellen går ut på att företag tar in finansiering direkt från privatpersoner eller andra bolag, i stället för att gå till banken. Hela processen sköts via Toborrows digitala plattform.

Omsättningen har dock hittills varit blygsam. Toborrow, som tjänar pengar genom att ta ut en avgift av de företag som lånar pengar via sajten, har hittills bara omsatt strax under 1 miljon kronor.

Årsredovisningen för 2015 är inte klar än. Av bokslutet från 2014 framgör att företaget då gjorde en förlust på 10 miljoner kronor. Enligt Breakits uppgifter tog Toborrow under hösten 2014 in cirka 16 miljoner kronor i finansering, från framför allt NFT Ventures.

Toborrows kassa har sakta men säkert sinat under den gångna hösten. Lånebolaget har till följd av det varit i trängande behov att få in färskt kapital, något som Di Digital tidigare har rapporterat om.

Nu har storägaren NFT Ventures kastat ut en livlina. Av dokument från Bolagsverket, som Breakit har tagit del av, framgår att riskkapitalbolaget har investerat ytterligare 3 miljoner kronor i Toborrow.

2 miljoner kronor investeras genom en regelrätt nyemission och ytterligare 1 miljon kvittas genom att NFT byter ett lån mot aktier. Efter investeringen äger NFT cirka 40 procent av lånebolaget.

Av dokumenten från Bolagsverket framgår att emissionen genomfördes strax före jul, den 22 december. I handlingarna skriver bolaget följande:

"Bolagets intäkter har ökat i enlighet med plan. Utgifter för den fortsatta verksamheten har resulterat i att det skall undersökas om bolaget har förbrukat mer än halva aktiekapitalet och oaktat det så står det klart att bolaget är i prompt behov av ytterligare finansering för den fortsatta verksamheten".

Noteringen rörande "mer än halva aktiekapitalet" syftar på att bolaget har undersökt om det är skyldigt att upprätta kontrollbalansräkning - något som vanligtvis är ett tecken på att ett företag är på finansiellt obestånd.

I och med NFT:s räddningsaktion innan jul förefaller dock den risken vara avvärjd - åtminstone för den närmaste tiden.

Breakit har sökt Toborrows medgrundare och vd Sofie Lundström.

Uppdatering: Di Digital rapporterar också om nyheten. Sajten konstaterar att Toborrows värdering har sjunkit kraftigt sedan riskkapitalanskaffningen 2014. Nu värderas bolaget till cirka 18 miljoner kronor - bara en tredjedel av värderingen vid förra rundan.

Läs mer