Sök ikon

Baksmälla för Spotify - en ny stämning har lämnats in i USA

Artikel bild
Daniel Ek, vd och medgrundare Spotify. FOTO: TT

På nyårsnatten kom uppgifter om att den svenska techjätten dragits in i ytterligare en process.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Det är den välrenommerade musiksajten Billboard som avslöjar att Spotify hamnat i nya trubbel. Billboard uppger att den amerikanska advokatfirman Gradstein & Marzanno är på väg att lämna in en stämningsansökan mot Spotify.

Advokatfirman företräder musiker som hävdar att Spotify medvetet distribuerat upphovrättsskyddat material utan att betala licensavgifter för det. Orsaken till detta ska vara att Spotify inte lyckats identifiera vilka som är ägare till kompositionerna. 

Enligt Billboard kommer stämningen ske i form av en grupptalan vilket innebär att kravet på Spotify kommer att växa beroende på hur många upphovrättshavare som ansluter sig till stämningen.

Stämningen är den andra på knappt en vecka mot Spotify. I tisdags lämnade David Lowery, som representerar rockgrupperna Camper Van Beethoven och Cracke, in en stämningansökningen till en domstol i Kalifornia. Där krävs Spotify på 150 miljoner dollar vilket motsvarar cirka 1,3 miljarder kronor. Det är oklart hur mycket pengar stämningen som Billboard rapporterade om på nyårsaftonens kväll rör sig om.

I samband med att den första stämningen blev känd gav Spotifys kommunikationschef i Norden, Sofie Grant, följande kommentar till Breakit:

”Vi är fast beslutna om att betala låtskrivare och förläggare varenda öre. Dessvärre, speciellt i USA, så är den data som behövs för att bekräfta vilka som är de korrekta rättighetsinnehavarna antingen saknad, felaktig eller ofullständig. I de fall där det inte är tydligt vem som är rättighetsinnehavare så sätter vi av den royalty som vi är skyldiga att betala ut tills dess att vi kan bekräfta identiteterna”, skrev hon då och fortsatte:

”Vi har ett nära samarbete med National Music Publisher Association (organisationen för förlagsrättigheter i USA, reds. anm.) för att hitta bästa möjliga sätt att på ett korrekt sätt betala ut de royaltys vi har satt åt sidan, samtidigt som vi investerar i den tekniska expertis som krävs för att bygga ett heltäckande administrationssystem för förlagen. Så att vi kan lösa det här problemet för gott.”

Läs mer