Sök

Svenska techbolagets fiaskoköp – nu går 854 miljoner upp i rök

VeoneerBilar

Jan Carlson, vd och blivande styrelseordförande för Veoneer. Foto: Jonas de Lange.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Veoneer säljer sin andel i joint venture för bromssystem.

För tre år sedan köpte man in sig i bolaget för 264 miljoner dollar. När man nu säljer sin andel får bolaget bara ut 176 miljoner dollar – i svenska kronor uppgår förlusten till 854 miljoner kronor.

Det är Veoneer, bolaget som jobbar med teknik för självkörande bilar, som tvingas redovisa förlustaffären. På onsdagsmorgonen berättar Veoneer i ett pressmeddelande att man tecknat avtal om att sälja sin andel om 51 procent i de japanska och kinesiska bolag som utgör Veoneer Nissin Brake Systems, VNBS, till Nissin-Kogyo och Honda Motor. När transaktionerna genomförts upphör VNBS.

"Detta är nästa steg i den strategiska översyn som gjorts av Veoneers verksamhet för bromssystem, vilken annonserades tidigt under 2019", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Försäljningspriset är alltså omkring 176 miljoner dollar. Runt 20 miljoner dollar i lån kommer att återbetalas till Veoneer, som även får en särskild utdelning på omkring 5 miljoner dollar, vilket innebär att total kontantpåverkan blir runt 200 miljoner dollar.

Autoliv, som Veoneer ingick i innan avknoppningen, bildade ett samriskbolaget Autoliv-Nissin Brake Systems tillsammans med Nissin-Kogyo år 2016. Autoliv förvärvade då 51 procent av bolaget för omkring 264 miljoner dollar.

Läs mer