Sök ikon

Svenska techbolag glödheta på börsen - här är årets vinnare

Artikel bild
Bilder från TT.

Få har väl missat sensorbolaget Fingerprints sensationella börsresa. Sedan årsskiftet har aktien stigit med över 1.300 procent. Även Evolution Gaming lämnar ett starkt börsår bakom sig.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

sara@breakit.se

Reporter

Den 9 december kraschade Breakits sajt och både Dagens Industri och Expressen sände live. Anledningen: Fingerprint släppte sin försäljningsprognos. Bara i år har den hajpade aktien stigit med över 1.300 procent.

Bolagets fingeravtrycksläsare finns i smartphones världen över och enligt den egna prognosen ska marknadsandelen öka från 45 procent till 70 procent nästa år.

Men trots framgångarna har Fingerprint också omgärdats av skandaler. I september i år åtalades den förre vd:n Johan Carlström för grovt insiderbrott. Våren 2014 dömdes en ledande person inom bolaget för insiderhandel.

“Jag har talat runt med analytiker och de har aldrig sett något liknande. Bolaget har gått från att vara Svarte Petter till att bli ett mer eller mindre accepterat bolag som tjänar stora pengar,” säger Claes Hemberg, sparekonom på nätbanken Avanza.

I pressmeddelandet som Fingerprint skickade ut i december spår bolaget att intäktsprognosen för 2016 är 6,5-8,5 miljarder kronor.

“Vi får se om prognoserna hålls eller om de är fulla av drömmar. Det är svårt att säga, analytiker har inte följt bolaget så länge. Dagens prislapp säger att de är unika men det är svårt att säga var bolaget kommer vara om ett år. När går patenten ut och vilka konkurrenter kommer då att kunna kopiera tekniken ännu enklare? Det blir ett spännande år för Fingerprint-ägarna,” säger Claes Hemberg.

Men Fingerprint är inte ensamt om att ha gått framåt på börsen under året. Spelbolagen Evolution Gaming och Starbreeze har stigit med 216 procent respektive 176 procent. Aktien i ögonstyrningsföretaget Tobii som börsnoterades i april har stigit med 74 procent.

“Räntorna har tryckts ned så mycket under året och det påverkar investerare i Sverige och utlandet. Man är beredd att chansa lite mer med de pengar man har och det har gjort att man lagt mer pengar på teknikbolag. När pengar blir dyrare igen kommer antagligen pengar som flödat till de här teknikbolagen dras tillbaka,” säger Claes Hemberg.

För den som inte fattat galoppen och ännu inte börjat investera i de hetaste techbolagen kan det vara för sent.

“Ja, pengar kommer inte bli billigare, tvärtom lite dyrare. Samtidigt ökar förväntningarna på att de här uppfinnarbolagen måste visa resultat.”

Vill man ändå investera i teknik så är Claes Hembergs viktigaste råd att välja minst 5-7 olika bolag i sin portfölj.

“Då slipper man bli beroende av fingeravtryck eller en 3D-apparat. Teknikbolag är ju väldigt känsliga för konkurrenter, globala trender och räntor till skillnad från traditionella företag som Holmen som producerar ungefär lika mycket papper varje år.”

Tittar man över andra sidan Atlanten har börsåret inte varit särskilt starkt för vare sig jättar som Apple, Yahoo eller Twitter. Claes Hemberg tror att det är resultatet av att fjolåret var väldigt bra.

“Det vi ser där är precis det fenomen vi kommer se i Sverige 2016. I år höjde amerikanarna räntan och då är man inte lika intresserad av att chansa i teknikbolag. Det behöver inte betyda att bolagen går dåligt men just teknikbolag är väldigt räntekänsliga.”

I USA har ett bolag vid namn Cleveland Biolabs Inc klättrat med över 1.140 procent på börsen sedan årsskiftet. Lovande forskningsresultat har gjort bioteknikbranschen till en het potatis i USA de senaste 2-3 åren.

“Det ska bli spännande att se om de lyckas förverkliga det. Eftersom bolag kommer med forskningsresultat då och då är ett tips att köpa aktier ett år innan. Sen säljer man halva innehavet veckan innan eftersom intresset alltid stiger inför en rapport,” säger Claes Hemberg.

SÅ GICK DET FÖR TECHBOLAGEN PÅ BÖRSEN 2015 - HELA LISTAN.

Läs mer