Sök

Apotea-grundaren Pär Svärdsons nya satsning – ska rädda Östersjön

ApoteaHållbarhetClimate tech

Pär Svärdsson, grundare Apotea. Foto: TT

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

“Hoppas att folk snor affärsidén”.


E-handelskungen Pär Svärdson har grundat både Adlibris och Apotea. Men nu har han ett helt annat projekt på gång. 

“Det handlar om ett miljöintresse och specifikt ett Östersjö-intresse. Jag seglar hyfsat mycket och gör man det ser man att Östersjön inte är i sin bästa form”, säger han. 

Idén till det nya projektet fick han den extremvarma sommaren 2018 när Östersjön drabbades hårt av algblomning. Samtidigt var flera bönder tvungna att nödslakta boskap eftersom det blev brist på mat i torkan. 

“Jag började fundera på hur man kunde få upp fosforn ur vattnet. Och då slog det mig att det fanns gott om vass som i sin tur skulle kunna bli foder till djuren”. 

Måste gå att tjäna pengar

Men det var viktigt att det skulle bli en affärsidé som det också går att tjäna pengar på – samtidigt som vattnet renas. 

“Om något bara kostar pengar blir frågan hur mycket du ska satsa. Men om du istället tjänar pengar finns det ingen begränsning”, säger Pär Svärdson. 

Han började med att bjuda in ett dussintal forskare till sitt kontor på Apotea för att diskutera vad man skulle kunna göra. Ett spår som diskuterades var vassen. Ett annat att odla blåmusslor som i sin tur kunde bli till hundmat. 

Algblomning är egentligen bakterier som uppstår när det blir ett överflöd av fosfor i vattnet. Bakterierna gillar värme, så ju varmare somrar vi får desto mer algblomning kan vi räkna med. Algerna, eller bakterierna, kan dessutom vara livshotande för djur och barn om de råkar bada. 

“Vass som foder till kor och hästar, och musslor som kan bli hundmat, är fortfarande de hetaste spåren. Tanken är att om man tar bort något ur vattnet så tar man även bort fosfor”. 

“Till nästa sommar tror jag att vi kan ha färdiga produkter. Då kan det finnas färdig hundmat och färdiga råvaror till hästar och kor”.

Hur mycket tid lägger du på det här? 

“Det här är mer mitt helgjobb. Nu är det framförallt flera forskare som jobbar med det här. Det är ett slags förstadie till en bolagisering just nu”.

Och hur mycket pengar satsar du?

“Än så länge är det på ett forskningsstadium, och hittills har det handlat om frivilliga insatser. Men det kommer nog krävas pengar framöver. Det finns också ett intresse för att sponsra projektet”.

“Många som vistas i skärgården får ett intresse för Östersjön. Jag tror att när vi bolagiserat och produktifierat så är det lättare att hitta folk som kan tänka sig att hjälpa ett sånt här företag, för de har själva sett hur det ser ut”, säger han.

Till en början är målet att rena vattnet i Stockholm. Inom två-tre år ska fem procent av den fosfor som släpps ut i Stockholm plockas upp.

Hoppas på tuff konkurrens

Nu hoppas Pär Svärdson att andra ska sno idén.

“Normalt sett om du har en idé går du inte ut och pratar om den i Breakit sex månader innan du har en produkt. Men för att göra stor skillnad för Östersjön måste man skörda väldigt mycket vass och nästan bygga ett halvt Volvo”.

“Om du ska få en stor impact måste du få konkurrenter så om folk snor den här affärsidén vore det bra, det är ganska få idéer man känner så med”.

Läs mer