Sök

Annonssamarbete med SaveLend

Det svenska tillväxtbolaget öppnar för en ny sparform

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

För privatpersoner kan det vara svårt att hitta balansen mellan bankkonto och aktieinvesteringar. Genom att investera i krediter med Savelends digitala plattform är det inte ovanligt att få en avkastning på över nio procent.

De senaste åren har vi upplevt nollränta eller minusränta på bankkontot. Samtidigt kan marknadens snabba svängningar vara minst sagt stressande för den som vill investera i aktier och fonder. 

Savelend lanserades 2014 av Ludwig Pettersson, som såg stor potential i ett slags mellanting. När tusentals företag och privatpersoner är i behov av kapital borde det gå att låna ut till dem och tjäna pengar på räntan. Efter några justeringar av affärsmodellen landade han slutligen i att erbjuda en sparform där privatpersoner och företag investerar i krediter.

”Tanken var att sammanföra låntagare och investerare på en digital plattform, och idag kan man snarare kalla det en marknadsplats för krediter”, säger Ludwig Pettersson. 

Läs mer om Savelends investeringsplattform här

Genom Savelend kan man investera i såväl företagskrediter och konsumentkrediter, som fakturaköp och inkassoportföljer. Olika delar ger olika typer av risknivåer, löptider och avkastning. 

Det är en mix som passar väl in i en diversifierad portfölj.

”Det är en mix som passar väl in i en diversifierad portfölj. Krediter är en ganska stabil och pålitlig tillgångsklass som inte är direkt kopplad till börsens svängningar.”

Främjar företagande

Genom att investera i företagskrediter kan man samtidigt bidra till att fler företag får möjlighet att utveckla sin verksamhet, men det är oundvikligen förenat med risk att låna ut pengar till såväl företag som privatpersoner. Därför hjälper Savelend till med att ge en bra riskspridning över många olika lån.

Många ser Savelend som ett alternativ till fondsparande när man vill få pengarna att jobba, och företaget brukar föreslå en sparhorisont på två år även om det också går bra att spara på längre sikt. Den genomsnittliga avkastningen har varit hela 9,4 procent per år sedan starten 2014. 

Ludwig Pettersson menar att man har hittat en bra marknadsnisch som varit tämligen outnyttjad tidigare. 

Den här tillgångsklassen har varit förbehållen banker och större aktörer.

”Den här tillgångsklassen har varit förbehållen banker och större aktörer, men den digitala revolutionen har möjliggjort vår affärsmodell. Med låga overheadkostnader kan vi erbjuda en bra exponering med låg insats. Det är svårt att få avkastning i dagens räntemiljö, men man kan säga att Savelend kapar en stor del av de toppar och dalar som investeringar på börsen ofta ger.”

Ränta-på-ränta-effekt

För att locka fler till den nya investeringsformen var det också viktigt att det skulle vara enkelt och okomplicerat att komma igång.

”Det är viktigt för oss att vara en inkluderande och enkel spartjänst. Det enda som krävs för att komma igång är ett BankID, och minsta investering är 500 kronor. Med funktionen SmartInvest återinvesteras pengarna dessutom automatiskt, så att du får en ränta-på-ränta-effekt.”

Investera smart med Savelend – läs mer här

Det finns alltid risker med att investera. Värdet i en investering kan både öka och minska, och den historiska nivån på en avkastning ger inga garantier för nivån på framtida avkastning.

Läs mer