Sök ikon

Nu är svenska Zmarta till salu - prislappen blir minst 1 miljard

Artikel bild
Zmartas styrelseordförande Per-Arne Blomquist. FOTO: TT

Blir en av det senaste årets största affärer på den svenska techscenen.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

“Det har jag inga kommentar till”, säger Zmartas styrelseordförande Per-Arne Blomquist när Breakit konfronterar honom med uppgifterna att låneförmedlaren ska säljas. 

Ängelholmsbolaget som fram till för någon vecka sedan hette Freedom Finance går mot ett riktigt starkt 2015. De första tre kvartalen i år ökade omsättningen med över 30 procent till nästan 250 miljoner kronor. Det är lika mycket som låneförmedlaren omsatte under hela 2014.

Samtidigt har lönsamheten förbättrats rejält och det samlade rörelseresultatet före avskrivningar blev 58 miljoner kronor (33 miljoner kronor) under de tre första kvartalen. Det indikerar ett rörelseresultat för helåret 2015 på runt 80 miljoner kronor. Baserat på vad den hör typen av bolag brukar värderas till kommer prislappen på Zmarta sannolikt hamna på mellan 1 och 1,5 miljarder kronor.

Avgörande för priset blir vinstprognosen för nästa år. Kan de nuvarande ägarna argumentera för en rörelsevinst på dryga 100 miljoner kan värderingen av hela Zmarta mycket väl bli 1,5 miljarder kronor. Därmed skulle det bli en av de största techaffärerna som gjorts det senaste året i Sverige.

Enligt Breakits källor har HIG Capital börjat sondera terrängen bland potentiella köpare. Flera riskkapitalbolag uppges vara intresserade och en affär kan vara klar under början av nästa år.

Med tanke på att priset på Zmarta sannolikt hamnar på över 1 miljard kronor är det sannolikt mest andra riskkapitalbolag som är intresserade av ett köp. Breakits källor har inga uppgifter om vilka riskkapitalbolag som visat intresse för bolaget men förmodligen kommer alla större svenska spelare som EQT, Nordic Capital, Altor och Segulah få frågan.

Zmartas största konkurrent i Sverige är Lendo som ägs av den norska mediejätten Schibsted. Tillsammans skulle Zmarta och Lendo få en mycket stark ställning och sannolikt skulle det gå att uppnå en hel del samordningsvinster genom att vissa personalfunktioner slås ihop.

I samband med nyemissionen på 2,8 miljarder kronor tidigare i år flaggade Schibsted för fler förvärv inom den digitala sektorn.

Läs mer