Sök ikon

Han ska hitta programmerare åt Tobii - bland syriska flyktingar

Artikel bild
Carl-Johan Hamilton(Foto: Pressbild) åker till Istanbul i Turkiet för att hitta programmerare.

Svenska techbolag skriker efter utvecklare. Nu testar Tobii och rekryteringsbolaget Ants nya sätt att hitta arbetskraft.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

jonas@breakit.se

Reporter

Tillsammans med rekryteringsbolaget Ants startar ögonstyrningsbolaget Tobii ett pilotprojekt för att rekrytera syriska flyktningar med IT-kunskaper.

“Vi har jobbat med internationella rekryteringar länge. Då har vi också fokuserat mycket på att lära dem svenska snabbt. Men med ett så internationellt bolag som Tobii behövs inte det längre”, säger Carl-Johan Hamilton, vd på Ants.

Själv tycker han att det är konstigt att det inte finns fler syrier i den svenska techsektorn.

“Vi rekryterar 150-200 personer till olika bolag varje år. Med tanke på hur många som kommer och hur många av dem som är högutbildade så vi borde ju rimligtvis träffa på många syrier. Men de fastnar i processen någonstans”, säger Carl Johan Hamilton.

Han berättar att Ants har valt att inte samarbeta med Arbetsförmdelingen i den nya satsningnen. Det går helt enkelt för långsamt.

“Vi har bestämt oss för att ta hjälp av andra organisationer i rekryteringsprocessen. I ett annat projekt jag medverkar i hade jag en flyktning boende hos mig. Han kunde till exempel visa en sajt vi borde annonsera på. Då kom det 200 nya ansökningar direkt”, säger Carl-Johan Hamilton.

I första hand letar bolaget bland asylsökare i Sverige. Men Carl-Johan Hamilton planerar även en rekryteringsresa till Istanbul.

“Vi riktar oss egentligen mot alla från området. Vare sig de har kommit till Sverige, är på väg genom Europa eller är kvar i Mellanöstern. Väldigt många är i Istanbul och Libanon så där kan vi hitta många”, säger han.

Men det är inte helt problemfritt att rekrytera internationell arbetskraft. Tidningen Affärsvärlden har till exempel rapporterat att det ökade söktrycket hos Migrationsverket kan göra att det som kallas certifierade bolag kan bli av med sin priviligierade position.

De certifierade bolagen har en egen gräddfil hos Migrationsverket och har betydligt kortare ansökningstid för att få arbetstillstånd för sina arbetsmigranter. Nu riskerar de alltså att bli av med den eftersom att Migrationsverket helt enkelt har fullt upp med asylansökningar.

“Det ryktet har jag också hört, men jag har inte fått det bekräftat”, säger Carl-Johan Hamilton.

Han förnekar dock inte att det kommer bli utmanande att rekrytera människor på flykt.

“Det är klart det kommer finnas oväntade hinder. Vi kan ju till exempel få ansökningar från papperslösa som befinner sig i Tyskland. Då måste vi hantera det på något sätt. Vi har helt enkelt bestämt att vi ska ta itu med dem och genomföra det här. Självklart kommer ansökningsprocessen att ta tid men en av anledningarna till att vi gör det här är att vi tror att det ändå kan gå relativt snabbt”, säger han.

Carl-Johan Hamilton är dock tydlig med att de inte sysslar med någon välgörenhet. Den sociala aspekten är viktig men affärsperspektivet är fortfarande centralt.

“Det är tokbrist på utvecklare här. Dessutom kommer det vara en fördel för bolagen i längden att de blir bra på att integrera internationell kompetens i sitt bolag. Visst är det många som vill hjälpa till, och jag själv tror väldigt starkt på det här, men vill man åstadkomma någon långsiktig samhällsförändring måste man behålla affärsperspektivet”, säger han.

Till en början är det fyra tjänster som ska tillsättas på Tobii och målet är att ha underskrivna anställningsavtal strax efter sportlovsveckan. På sikt hoppas dock Carl-Johan Hamilton att fler följer Tobiis spår.

“Nu testar vi det här med fyra platser hos Tobii för visa att vi kan göra det affärsmässigt och se hur vi kan förbättra processen. På sikt kommer i alla fall Tobii att behöva mer arbetskraft och när jag pratar med våra kunder är det flera som är intresserade”, säger han.

Läs mer