Sök

Spotify-toppens chefstips: “Alla har sin historia – gäller att vara lyhörd”

SpotifyKarriärMusik

Jenny Hermanson, foto: TT

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Mammans alzheimers har format Jenny Hermanson, Norden-chef på Spotify, som ledare. Nu ger hon sina bästa tips till aspirerande chefer och avslöjar hur det är att jobba för Daniel Ek.

Hon är chefen som gjort det till standard att på ledningsgruppsmöten fråga hur alla mår. 

Jenny Hermanson började 2009 som säljare på Spotify och har sedan avancerat till att bli bolagets Norden-chef.

“Det är frivilligt att svara, men välmående är grundläggande om man ska fungera som team”, säger hon från Breakits och Företagsakademin scen i Almedalen, och tillägger att om man bara är tyst tillräckligt länge brukar det alltid komma ett svar.

“Vi svenskar gillar inte när det bli tyst”, säger hon. 

Hon har själv varit öppen med medarbetarna om sina egna utmaningar privat.

“Min mamma fick alzheimers i ung ålder, det har påverkat hela mitt liv och det har påverkat mitt ledarskap. Jag har insett att alla har sin historia och det gäller att vara lyhörd.”

Beskedet om mamman kom samtidigt som hennes karriär boomade.

“Jag har varit helt transparent, ibland har jag behövt åka hem från konferenser. Men jag har ett otroligt team som stöttar, så därför har det fungerat, även om det naturligtvis har varit väldigt jobbigt också”, säger hon.

Att plötsligt bli chef över sina gamla kollegor kan också vara en utmaning. 

För Jenny Hermanson var det en specifik händelse som gjorde att hon blev trygg med rollen.

“Vi gick en ledarskapsutbildning som var ganska krass och ärlig. Jag fick höra från teamet att de ville ha mig som ledare och det var först då jag vågade ta det extra steget. När man tar det klivet är det lätt att hamna i jante, men min uppfattning är att folk vill ha guidning”.

Hennes bästa tips till aspirerande chefer är att bejaka sina egna personligheter. 

“Våga vara dig själv, det tar tid att försöka bli någon annan. Analysera vad du har för drivkraft. Ha en strategi och bli bäst på det du gör. Men ingenting är enkelt här i livet”, säger hon och fortsätter:

“Chefsskapet är individuellt. Själv är jag väldigt transparent, men mitt sätt att leda behöver inte vara någon praxis på bra ledarskap”.

Hur är Daniel Ek som chef?

“Jag är så otroligt lycklig över att få jobba med en sådan fantastisk visionär som Daniel är. Det är otroligt inspirerande”, säger hon.

Vad är hans svaghet som chef?

“Det tror jag är den visionära delen också, han lever så otroligt långt fram. Det är mitt och övriga ledares jobb att förankra och jobba med idéerna.

Hur hittar man nästa generations ledare?

“Något som är fantastiskt är att vi jobbar väldigt mycket med vidareutbildning av våra anställda, inom allt möjligt från ledarskap till presentationsteknik. Vidareutbildning är en jätteviktig del. Om man vill jobba med jämställdhet och inkludering är det viktigt att ha en långsiktig plan och scanna marknaden hela tiden, för att vara ute och ha koll på talangerna”.

 

Läs mer