Den svenska vårdtjänsten bygger på att patienter ska kunna boka tid hos sin husläkare och göra läkarbesök i form av videosamtal direkt i appen. Krys app har funnits tillgänglig en tid, utan att slå igenom på bred front.
En bromsande faktor har varit att landstingen inte subventionerar videobesök. Det har i praktiken inneburit att det har kostat 200 kronor att gå till en fysiskt vårdcentral - medan kostnaden för att gå till doktorn i datorn har varit mer än dubbelt så hög.
Nu blir Jönköpings län först i Sverige med att ge videomöte samma status som fysiskt möte.
“Vi är jätteglada för det här samarbetet. Jag tror att vi är först i Europa eller till och med världen att erbjuda den här typen av tjänst som en del av den offentligt finansierade vården”, säger Johannes Schildt, medgrundare och vd på Webbhälsa AB, som är bolaget bakom Kry.
Avtalet med Jönköping innebär bland annat att tjänsten blir gratis för barn och att den täcks av högkostnadsskydd för vårdtagare som har frikort. Men det gäller alltså endast för människor som är folkbokförda i Jönköpings län.
“För patienter som bor i andra län betalar patienten fortfarande privat men vi har bra dialoger med flera andra landsting”, säger Johannes Schildt.
Bolaget har även en bit kvar att gå för att få ut tjänsten brett i Jönköping. Den är tillgänglig för alla invånarna men än så länge är det bara ett fåtal läkare som har börjat använda tjänsten.
“Vi jobbar tillsammans med landstinget för att få fler att använda tjänsten”, säger Johannes Schildt.
Han hävdar att en läkare kan träffa fem-sex patienter i timmen jämfört med tio patienter om dagen i vanliga fall om hen använder Kry.
Men om man fortfarande vill träffa sin läkare på riktigt då?
“Självklart kan man fortfarande träffa sin doktor i person om man önskar det eller till exempel behöver provtagning eller fysisk undersökning. Sedan har man möjligheten att göra återbesöket genom Kry om man vill”, säger Johannes Schildt.
Bolagt grundades 2014 och omsatte i underkant av en halv miljon kronor samma år. Johannes Schildt vill inte påverka hur samarbetet med Region Jönköping påverkar ekonomin annat än att det är positivt.
“Framför allt är vi glada att kunna visa det här som ett gott exempel och möjliggöra för fler vårdgivare att jobba med oss”, säger han.
Breakit har tidigare rapporterat om Krys konkurrent Min Doktor, som har tagit in riskkapital från Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert.
Beskedet från Jönköpings län kan bli en signal till andra aktörer i samma segment om att det nu är läge att börja expandera inom videotjänster för vården.
Branschaktörerna, med Kry, i spetsen har de senaste åren bedrivit ett intensivt lobbyarbete för att få Sveriges landsting att börja subventionera videomöten. Att Jönköpings län nu släpper in tekniken i vårdens finrum kan innebära starten för en tillväxtvåg inom svensk e-hälsa.