Sök

Låt Niklas Svensson ta över bevakningen av EU-valet

Mediepodden

Emanuel Karlsten

Emanuel Karlsten

Krönikör

Inte långt kvar till valet till Europaparlamentet – men rapporteringen är bristfällig.

Det är bara en dryg vecka kvar till EU-valet, men trots det är de största politiska frågorna ett bensinuppror och en metadebatt kring SVT:s granskning av EU-kandidaten Malin Björks ersättningar.

Vilket underbetyg det är till journalistiken och debatten. Men vad gör vi åt det?

Det diskuterar Mediepodden denna vecka.

Problemen är flera. Dels att det är allvarligt, eftersom valet på ett sätt är viktigare än det i riksdagen – de beslut som tas i EU trumfar många gånger svensk lagstiftning. Men framför allt är såklart problemet att EU är komplext. Det val vi gör är till ett parlament som bara är en av två lagstiftande församlingar (den andra är Ministerrådet).

Och vi får dessutom bara välja 20 platser, till ett parlament som består av 751 ledamöter.

Därför blir det också särskilt viktigt, kanske viktigare än i Riksdagsvalet, att det är rätt personer vi skickar till EU. För väl där, kommer personerna ha större betydelse än partiet. Det är ledamotens förmåga att bygga nya allianser i EU:s partigrupper som blir avgörande för dennes inflytande. Det är dennes passion och kraft att göra sin röst hörd, som kan avgöra om frågorna hen brinner för kommer leda till resultat.

Ändå blir den lilla debatt och fokus som sker inför EU-valet ofta med svenska partiledare - som har väldigt lite med EU-parlamentet att göra.

För en gångs skull, skulle vi behöva en personfixering. Och jag tänker på Niklas Svensson.

Expressens politiska reporter gjorde under 00-talets slut något unikt. Han tog med sig sin kunskap från mångårig nöjesreporter och startade en blogg som gjorde nöjesbevakning av politik. Sparkad från Expressen, startade Niklas Svensson, tillsammans med Daniel Alsén Politikerbloggen, där ingenting var för litet för att uppmärksammas. Det skapade en unik bevakning och personliggjorde svensk politik, likt en dokusåpa.

Det går att kritisera mycket i det, men det positiva var att svensk politik blev mer begriplig – och framför allt mer intressant. En ny genre var skapad.

Nu inför EU-valet står vi inför ett liknande problem. Politiken är tråkig, svåråtkomlig, invecklad. Så kanske är det dags för en Niklas Svenssonifiering av EU-politiken?

Vi diskuterar detta i senaste Mediepodden, där vi också går igenom allt med Bensinupproret i detalj - till exempel vilka som är annonsörer! – om Instagrams nya sitcom och varför det är stort att Bianca Ingrosso passerat en miljon följare.

 

Läs mer