En vägg av guldskor möter oss i entrén hos Lead på Linköpingskontoret. Det symboliserar alla de som lämnat inkubatorn. Bland namnen läser jag Martin Källström, vd på Narrative och Emil Eifrem, vd på Neo Technology.
“Inte så många vet att Emil startade bolaget när han pluggade här. Han jobbade jättemycket här i början,” säger Christian Berger, vd för Lead.
Linköping och Norrköping har kallats för tvillingstäder och ibland har rivaliteten dem emellan stått i fokus i medierna. Ett bevis på att städerna ändå har närmat sig varandra är Lead. Företagsinkubatorn bildades 2007 när städerna på östgötaslätten slog ihop sina inkubatorer för tillväxtföretag.
“Det är en gammal historik kring att städerna har haft svårt för att samarbeta, men det håller på att ändras. Jag tror att vi var en av de tidigaste manifestationerna i konkret handling. Det tror jag har varit bra för regionen,” säger Christian Berger, vd för Lead.
Flera gånger har Lead blivit utsedd till Sveriges bästa företagsinkubator. När Ny Teknik i april 2014 sammanställde den årliga ”33-listan” var fem bolag sprungna ur Östgöta-inkubatorn. I år var antalet fyra.
Den geografiska placeringen kan vara en förklaring. Att verka i en mindre stad kan ha sina fördelar. Där blir Lead ett naturligt ställe att söka sig till. Men Christian Berger vill inte bara lyfta fram det hans inkubator gör.
“Vår framgång kommer mycket av att det finns aktörer som jobbar före oss, men som kanske inte får lika mycket uppmärksamhet. Linköpings universitets innovationskontor är till exempel inne och scoutar på universitetet och hittar projekt som kan bolagskommersialiseras. Science park-miljöerna driver också en rad projekt.”
Inför mötet har jag förstått att regionens startupscen växer starkt – men det gör däremot inte Lead. Verksamheten ägs av Linköpings universitet och finansieras därutöver av Norrköpings respektive Linköpings kommun samt Vinnova.
“Vår verksamhet har expanderat men driftbudgeten ligger kvar på samma nivå eller något minskad som den gjort de senaste åren. Säljer du något som kunderna uppskattar brukar man kunna vinna fler kunder och få mer resutser att jobba med. Så ser det inte riktigt ut med den setupen vi har,” säger Christian Berger.
Han utesluter inte att möjligheten att Lead kan ta saken i egna händer framöver.
“Flera säger att utan Lead hade vi inte varit ett bolag idag. Sen går de ut härifrån och växer sig väldigt framgångsrika, några blir uppköpta. Då kanske det är rimligt att man kan ha någon sorts uppsida, som exempelvis ägarandelar.”
Företaget jobbar kontinuerligt med runt 25 bolag. Vi går förbi Wematter som Breakit tidigare skrivit om och Robert Kniola visar mig 3D-skrivaren i verkligheten.
Bakom en annan dörr arbetar Futureme Labs som utvecklar produkten Lifee. Det är ett elektroniskt spelarmband som är designat för att få barn att röra sig mer på ett lekfullt och belönande sätt.
“Du får poäng genom att röra dig och blir av med poäng genom att sitta stilla. Just nu är jag på nivå röd för armbandet har varit på laddning, men jag kan också komma upp till gul, grön och vit nivå. Vit fick jag när jag åkte inlines från Norrköping till Linköping,” säger Patrik Jutterström, sälj och kommunikationsansvarig på Futureme Labs.
Futureme labs har startats av Anders Petersson och Tomas Alström. Den senare av dem var med och byggde upp Boldai som har utvecklat spelet Blocksword. 2013 köptes det upp av amerikanska Linden Lab som är mest känt för den virtuella världen Second Life.
Lifee planerar att lanseras under nästa år.
Ni lär säkert höra mer om den satsningen och andra bolag från Östergötland framöver!
Den här artikeln är en del i serien Entreprenörsresan, där Breakits Sara Lindh träffar startups runtom i landet för att uppmärksamma techbolag utanför huvudstaden.