Sök ikon

"Har varit många tillfällen då vi känt att nu skiter vi i det här"

Artikel bild

<iframe width="100%" height="450" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/196701332&amp;auto_play=false&amp;hide_related=false&amp;show_comments=true&amp;show_user=true&amp;show_reposts=false&amp;visual=true"></iframe>

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Annonssajten Avitos grundare Filip Engelbert och Jonas Nordlander var så trötta på sina investerare att de allvarligt övervägde att lämna bolaget. Det berättar de i en intervju med Breakits podcast.

Avito är ett av Sveriges mest framgångsrika techbolag under 2000-talet. Bolaget har en dominerande ställning på den ryska radannonsmarknaden - motsvarande Blockets position i Sverige.

Men för grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert har det långt ifrån varit en spikrak resa.

Under flera år gick verksamheten lite på tomgång och det riktiga lyftet kom först efter att sajten byggts om med svenska just Blocket som förebild. Tidigare hade användarna behövt registrera sig och logga in på sajten för att kunna handla via den.

”Vi bytte modell och det tänket fick vi från Blocket. Det blev en vattendelare. Tidigare fokuserade vi på hur många medlemmar vi hade, efter förändringen brydde vi oss bara om hur många säljare som lade upp prylar på sajten”, säger Jonas Nordlander i Breakits podcast.

Avgörande för det här strategiska skiftet var att deras externa investerare, bland annat investmentbolagen Kinnevik och Vostok Nafta, inte var särskilt smarta.

”Det var tur att vi hade såpass okunniga men ändå intresserade investerare. De litade på oss. Hade vi själva varit lite yngre så hade vi säkert tagit till oss mer av snacket om att medlemsbasen skulle växa”, säger Filip Engelbert och fortsätter:

”Då hade vi aldrig lyckats, då hade det aldrig gått”.

Även om investerarna i det läget var en tillgång så skulle de bli en stor belastning bara något år senare, i skiftet mellan 2010 och 2011. Både Filip Engelbert och Jonas Nordlander blir märkbart irriterade när de själva påminner sig om de ansträngda ägarrelationerna under den perioden.

”Jag kan känna hur det blossar upp. Jag var väldigt arg och både jag och Filip ringde en hel del samtal som man kanske inte är stolt över idag men som ändå känns bra att man gjorde”, säger Jonas Nordlander.

Ägarbråken har i de flesta fallen grundat sig i avtalsfrågor i samband med nya finansieringsrundor.

”Det är en grej som som har varit jävligt jobbig. Vi har haft oerhört okunstruktiva diskussioner med våra ägare och då har det varit många tillfällen då vi känt att nu skiter vi i det här”, säger Filip Engelbert.

Gick det alltså så långt att ni kunde tänka er att lämna allt det ni byggt upp?

”Absolut. Vi kände att vi inte ville jobba med dem längre. Om det sedan också skulle innebära att vi skulle starta ny egen verksamhet i Ryssland eller något annat, så långt kom det aldrig”.

Både han och Jonas Nordlander tycker ändå att de i slutändan fick till uppgörelser som de idag är nöjda med.

”Det som var bra var att vi bet ifrån ordentligt så att det blev bra till slut. Det är en lärdom som jag tagit med mig. Att det gäller att hålla emot jättehårt och bita ifrån. Det är ju därför vi lyckades behålla så mycket av bolaget”, säger Jonas Nordlander.

Han och Filip Engelbert är fortfarande tredje största ägare i bolaget. Tillsammans kontrollerar de cirka 15 procent av aktierna. Största ägare är Kinnevik med 31 procent av aktierna följt av sydafrikanska Naspers med 19,5 procent. Vostok Nafta äger idag 13,7 procent av aktierna.

Läs mer