Sök

Krönika: Emanuel Karlsten

"Raset i P3 fortsätter – och nu tappar SR även poddlyssnarna"

Sveriges RadioMedier

Emanuel Karlsten. Foto: Sara Lindmark samt Jessica Gow/TT.

Emanuel Karlsten

Emanuel Karlsten

Krönikör

En analys av de senaste lyssnarsiffrorna för traditionell radio visar att P3 fortsätter rasa. Men vad som är ännu värre: Sveriges radio tappar även poddlyssnarna, skriver Breakits krönikör Emanuel Karlsten.

I februari kunde Mediepodden avslöja att P3 tappat nära 40 procent av sina lyssnare på tre år. Ansvarig för kanalen, Caroline Pouron, medgav då att det fanns en gräns för hur liten kanalen kunde bli innan de måste lägga ned, men ville inte specificera när den gränsen är nådd.

Men enligt uppgifter till Mediepodden känner ansvariga djup oro över kanalen. Nya siffrorna visar att det finns skäl för den oron.

Nu visar nämligen en ny analys som vi gjort av lyssnarsiffrorna i traditionell radio, att P3:s ras fortsätter. På ett år tappar kanalen 29 procent.

I Mediepoddens intervju från februari uppgav också Caroline Pouron att beteendet samtidigt är logiskt, unga användare vänder sig allt mer bort från traditionella kanaler, och till nya digitala kanaler. Hon hänvisade till de många populära poddproduktionerna som P3 gör och som toppar listorna.

Men när Mediepodden gör en genomgång av Sveriges radios 20 största poddar visar det sig att de tillsammans har minskat 10 procent i räckvidd. Detta samtidigt som vår mätning visar att samtliga konkurrerande, kommersiella, koncerner ökar.  

Mediepodden analyserar alla dessa siffror i veckans avsnitt. Här kan du lyssna på den i sin helhet. 

 

Läs mer