Ända sedan konkursen i låneförmedlaren Trustbuddy var ett faktum i mitten av oktober har frågan om den så kallade separationsrätten varit central. Separationsrätten i samband med konkurser innebär att långivarna har rätt till de pengarna som går att koppla till lånen. Runt 3500 personer, främst svenskar, har lånat ut tillsammans cirka 300 miljoner kronor via Trustbuddy.
Men det har funnits stor osäkerhet kring om det skulle gå att reda ut vad som tillhör långivarna och vad som tillhör bolaget.
Nu känner sig dock konkursförvaltaren så pass säker att han vågar ge följande besked:
”Vi har preliminärt bestämt oss för att separationsrätten ska gälla i denna konkurs. Långivarna kommer kollektivt att dela på de pengar som fanns på klientmedelskontot på konkursdagen”, säger Lars-Henrik Andersson till Breakit.
Merparten av pengarna som lånats ut finns dock inte på klientmedelskontot utan i form av fordringar på de personer som lånat pengar via Trustbuddy. Lars-Henrik Andersson anser att det effektivaste sättet att få tillbaka så mycket som möjligt av dessa pengar är genom att sälja vidare låneportföljen till en tredje part. I ett brev till långivarna i förra veckan konstaterade han:
”Min bedömning är att låneportföljen kommer att förlora sitt värde om inte administrationen av denna skyndsamt övertas av en nu aktör”.
Efter att brevet skickats ut har dock flera enskilda låntagare hört av sig med önskemål att själva försöka driva igenom sina lån och försäljningsprocessen av låneportföljen ligger därför tillfälligt på is.
Däremot arbetar Lars-Henrik Andersson för fullt för att försöka sälja den tekniska plattform som Trustbuddy bedrev verksamheten från.
”Vi har fem till tio seriöst intresserade. Det handlar både om befintliga aktörer som vill få en bättre teknik och nya aktörer som vill in på den här marknaden”, säger Lars-Henrik Andersson som bedömer att den tekniska plattformen kan vara värd ”tiotals miljoner kronor”.