Sök

Genombrott för bostadsappen Habity – får godkännande från FI

HabityBostäderBostadsmarknaden

Habitys grundare Marcus Abler och Fredrik Rimmius. Foto: Press

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Habity utvecklar en allti-i-allo-tjänst för bostäder. Nu har bolaget nått en ny milstolpe.

I höstas fick Habity in 8 miljoner kronor i riskkapital från Schibsted. Sedan tidigare finns Wellstreet, Ted Persson från EQT Ventures samt Airbnb-toppen Tony Högqvist med som investerare.

Nu har bostadsappen, som grundades av Marcus Abler och Fredrik Rimmius 2017, precis blivit godkänd som betaltjänstleverantör av Finansinspektionen. 

“Många fintechbolag tar genvägar och använder tjänster som Tink eller Instantor, men det var inte aktuellt för oss eftersom vi inte kan bygga den optimala produkten då”, säger Marcus Abler. 

Samtidigt plockar bolaget in utvecklare från Klarna: Linus Harling, som varit med och utvecklat Klarnas app i rollen som team lead samt Johan Wirén som haft titeln senior mjukvaruutvecklare på betalbolaget.

“Vi har ett grymt team på plats nu, vi har gått från två till nio personer på väldigt kort tid”, säger Marcus Abler.

Så vad gör då Habity? Det rör sig om en allt-i-allo-tjänst för bostaden.

I nuläget finns vad som kan liknas vid en beta-tjänst ute. I den kan du koppla upp dig mot din bank för att få en överblick över alla kostnader kopplade till din bostad. 

Det går också att se bostäder som är till salu, lägga upp bilder på din egen bostad om du är intresserad av att sälja den samt se statistik kring försäljningar. Med hjälp av en digital assistent kan du dessutom boka olika tjänster till hemmet. Som fönsterputsning, städ- och flytthjälp.

"Fastighetsbranschen är eftersatt i digitaliseringen men samtidigt en av världens största branscher", säger Marcus Abler. 

Habity har registrerat 5,5 miljoner bostäder i appen, och har även byggt vad Marcus Abler kallar för en digital brevlåda.

“Du kan knacka på hos vem som helst via appen. Ser du en bostad där du skulle vilja bo kan du digitalt knacka på dörren och höra dig för kring om bostaden är till salu”, säger han.

Idén fick grundarna när en kompis pappa var intresserad av att köpa en hästgård på Gotland. Det fanns inga sådana till salu, men när kompisens pappa tog färjan över och började knacka dörr visade det sig att de flesta gårdsägare kunde tänka sig att sälja till rätt pris.

Exakt hur Habity kommer använda sitt betaltjänst-tillstånd framöver är Marcus Abler hemlighetsfull kring, men hans medgrundare Fredrik Rimmius var med och byggde Klarnas checkout, så att det finns planer för någon slags betallösning via appen är en inte helt vild gissning.

“Om vi nu ska verka inom den här sektorn måste vi kunna stå på egna ben. Vi måste bygga upp det utifrån dit vi är på väg. Det finns massa saker som vi har på ritbordet”, säger han.

Läs mer