Sök

Viktigt genombrott för Coala Life – hjärtmonitorn godkänns i USA

Coala LifeHälsaDigital vård

Coala-teamet med Philip Siberg till vänster. Foto: Press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

"En fantastisk milstolpe".

Svenska Coala Life har utvecklat en hjärtmonitor som hjälper dig att hålla koll på hur ditt hjärta slår. Du håller den lilla manicken mot bröstet varpå den läser av hjärtat och skickar analysen till din smartphone. Lösningen håller dig uppmärksam på avvikelser och du kan även välja att dela din information med vården.

Investerarna har inte varit sena att hugga på idén och Coala Life har tagit in över hundra miljoner kronor i flera rundor.

Bolaget har länge haft ögonen på den viktiga amerikanska marknaden – och nu har genombrottet äntligen kommit.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt Coala Lifes hjärtmonitor på marknaden.

”Jag kan säga att jag grät”, säger vd:n Philip Siberg till Dagens industri.

Coala Life meddelar att de nu nått en fantastisk milstolpe, ser godkännandet som en viktig validering av tekniken, och är redo att skala upp mot den amerikanska marknaden.

”Sett till vår succé i norra Europa är vi nöjda och stolta över att kunna erbjuda amerikanerna vår innovativa digitala lösning”, säger Philip Siberg.

I Sverige samarbetar bolaget med 170 vårdgivare och uppges ha tusentals privata användare. Den betydligt större amerikanska marknaden öppnar sannerligen nya dörrar. Marknaden för övervakning av hjärtrytmproblem värderades till över 2 miljarder dollar, närmare 19 miljarder kronor, under 2017.

Enligt Di pågår för stunden en större kapitalrunda för att spänna musklerna inför USA.

”Jag tror att vi har en otroligt skalbar affärsmodell, så det går lätt att skala upp det här till ett miljardbolag. Efterfrågan är gigantisk”, säger Philip Siberg till Di.

Coala Life backas bland annat av riskkapitalbolaget 20 North Street, Industrivärdens tidigare vd Anders Nyrén samt Elektas styrelseordförande Laurent Leksell.

Bolaget har investerat stora summor i kliniska studier och utveckling av sin smarta algoritm. Långsiktighet och tålamod har varit en röd tråd när Philip Siberg kommunicera utåt. Samtidigt är visionerna stora. 

”Vi ska verkligen bygga världens största databas inom hjärta och den ska användas till att knäcka koden och vinna kampen mot hjärtsjukdomar”, har Philip Siberg sagt. 

Läs mer