Sök

Krönika Stefan Lundell

Superentreprenörerna ljuger för mig – men också för sig själva

Lundells vecka

Kollage av Breakit. Foto: Istockphoto, Sara Lindmark och Lena Dahlström.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Stefan Lundell om entreprenörer som inte talar sanning – och om e-handlare som ryktas vara till salu.

Vi hade precis sagt hejdå när jag kastade ur mig ett påstående i flykten:

“Vigor, du hoppar av från Splay inom sex månader. Jag slår vad om en lunch – sätter du emot?”.

Vigor Sörman, som grundade Splay för sex år sedan och som har byggt upp det till ett lönsamt mediehus med en omsättning på en kvarts miljard, skrattade lite nervöst men fann sig fort – självklart antog han vadet.

I tisdags, knappt fyra månader senare, var segern min.

Sällan har jag varit så säker på att vinna ett vad som denna gång. För det slår aldrig fel – mönstret är i princip alltid det samma: Den framgångsrika entreprenören säljer efter flera års slit sina aktier till en större aktör (i Vigor Sörmans fall mediekoncernen MTG).

I samband med att affären annonseras bedyrar entreprenören att hen kommer jobba kvar i bolaget precis som ingenting har hänt. Det är möjligt att entreprenörerna på riktigt tror på detta i stunden men i praktiken ljuger de både för oss som frågar och sig själva.

Jag har ingen insyn i Splay-uppgörelsen, men det är standard att köparen låser in entreprenören i 12 till 24 månader. Efter det är hen fri att gå – och det gör entreprenören i 99 fall av 100.

Tänk dig själv. Du har byggt och vårdat ditt bolag som ditt eget barn. Sedan ska du plötsligt infogas i en storbolagsstruktur och bli tjänsteman.

Nej, istället för att leva vidare i den tvångströjan är det bättre att entreprenören gör en ordnad överlämning och sedan lämnar över vårdnaden av sin baby till någon bättre lämpad. Precis som Vigor Sörman gjorde i veckan.

Räkna kallt med att även Jacob de Geer (Izettle), Carl W Rivera (Tictail) och ytterligare ett gäng entreprenörer gör samma sak så fort inlåsningsperioden löper ut.

Trevlig helg!

Veckans obekräftade 1: Bangerhead. En av mina bästa källor droppade i en bisats att e-handlaren Bangerhead nu bjuds ut till försäljning. Två saker talar starkt för att uppgiften stämmer. 1. Bangerhead gick helt oprovocerat ut och släppte sitt helårsresultat. I en artikel här på Breakit tog Bangerhead-chefen sedan tillfället i akt att haussa sitt bolag – en tydlig säljsignal. 2. Just den här källan har i princip aldrig haft fel.

Veckans obekräftade 2: Parfym.se. När vi ändå är inne på mitt favoritämne, företagsaffärer, så måste jag också droppa att en annan e-handelsraket är till salu. Det handlar om Parfym.se som förra året gjorde en vinst på över 25 miljoner. Ska vi gissa på en prislapp omkring en kvarts miljard?

Veckans oskönaste: Stefan Lundell. När nyheten att Kinnevik går in som största ägare i Mathem berättade jag drygt för alla som kom i min väg att jag redan i oktober förutspådde en affär. Det är faktiskt (nästan) sant - kolla här!

Veckans analys 1: Mathem. Eftersom jag (om det till äventyrs undgått någon) numera jobbar som säljare hann jag aldrig skriva någon analys till Mathem-affären igår. Istället skrev min kollega Caroline Englund en kommentar som på pricken lyfte fram essensen i transaktionen. Läs den om du inte redan gjort det!

Veckans analys 2: Mathem igen. Trots mina plikter som säljare kunde jag ändå inte hålla mig från att ringa några samtal efter Mathem-affären och i alla fall låtsas vara journalist. Efter de samtalen kan jag berätta att Kinnevik gärna hade köpt ännu mer aktier, men att säljarna då tvingats gå ner i pris. Stalltipset är att Kinnevik tar in hela bolaget på 12 till 18 månaders sikt. Förhandlingarna mellan Mathem och Kinnevik har tydligen pågått i nästan ett halvår.

Veckans kap: Swooosh. Det pumpas in miljarder i det som kanske är techvärldens hetaste segment just nu – mobility. Nu kör vi en konferens som helt fokuserar på detta tema. Vi har bland annat Voi-grundaren Adam Jafer, Automiles Jens Nylander och drönardrottningen Helena Samsioe på scen. En biljett kostar 2900 spänn men exklusivt för alla er som läser detta ger jag 500 spänn i rabatt. Om du mejlar mig (stefan@breakit.se) direkt – nu!

Veckans succé: Katarina Andersson. I förra veckan relanserade Katarina Andersson tillsammans med Breakit-redaktionen vår podd. Det nya formatet som bygger på spaningar från veckan som gått och veckan som kommer blev riktigt uppskattad redan från start. Rekordmånga lyssnare och starkt innehåll. In och lyssna – ett nytt avsnitt släpptes i morse.

Läs mer