Sök ikon

Så ska Göran Perssons VR-bolag revolutionera svenska bovisningar

Artikel bild

Byggjätten NCC först ut att använda tekniken - bolaget bakom på väg att dubbla omsättningen.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Det är via det börsnoterade investmentbolaget Pegroco som den gamle statsministern Göran Persson nu seglar upp som en spelare i det glödheta VR-segmenet. Göran Persson är styrelseordförande Pegroco som idag är största ägaren, med 41 procent av aktierna i Diakrit.

I skuggan av de hajpade och omskrivna svenska techbolagen har Diakrit de senaste åren haft en imponerande tillväxt och är nu dessutom lönsamt.

”I år kommer vi omsätta runt 180 miljoner kronor och göra en rörelsevinst på runt 10 miljoner kronor”, säger Nordenchefen Pontus Lindholm.

Diakrits nisch är att serva fastighetsmäklare och byggbolag med bilder till de bostäder som läggs ut till försäljning. I grunden handlar det om att med hjälp av högteknologi förkorta tiden mellan att en bostad presenteras och till sist säljs. Diakrit har 300 kontrakterade frilansfotografer och med bland annat drönare går det att som potentiell bostadsköpare att få en tydlig bild av bostaden utan att fysiskt behöva ta sig till adressen.

”Vi ligger bakom de flesta bilderna på Hemnet och när du via datorskärmen tar dig runt i lägenheterna är det våra lösningar som säljaren ofta använt”, säger Pontus Lindholm.

Men nu är Diakrit redo att ta bolaget till nästa nivå med hjälp av tekniken kopplad till virutal reality. I praktiken betyder det att Diakrit skapat en VR-app som gör att du kan inspektera lägenheter som fortfarande bara finns på ritstadiet. Under 2016 kommer byggföretaget NCC att erbjuda alla potentiella köpare av nyproducerade bostäder denna möjlighet. Redan nu finns tekniken på plats och Breakit kunde tidigare i veckan testa VR-appen.

Det är en mycket verklighetsnära känsla att titta sig runt i de spatiöst inredda lägenheter som är till salu. Genom att fokusera blicken på till exempel badrumsdörren så öppnas den samma och du kan titta närmare på inredningen där inne.

”Ett problem med VR är att vissa blir illamående när de rör sig samtidigt som de använder tekniken. För att hantera den problematiken har vi begränsat möjligheten att röra sig i bostaden”, säger Pontus Lindholm.

NCC blir alltså först med att använda Diakrits lösning men flera andra byggbolag kommer följa efter. Nästa steg blir att kunna titta på befintliga bostäder med VR-appen.

”Där finns en stor potential. Tänk att slippa åka runt hela stan på söndagarna och istället kunna göra sitt första urval hemma”, säger Pontus Lindholm.

För att kunna använda Diakrits app krävs ett par VR-glasögonen och priset på dessa sjunker nu snabbt.

”När jag provade den här tjänsten för några år sedan krävdes en studio för flera hundra tusen kronor. Med till exempel Googles VR-glasögon är kostnaden nu nere på några hundra kronor”, säger Pontus Lindholm.

Bland ägarna av Diakrit finns förutom investmentbolaget Pegroco också SEB:s riskkapitaldel SEB Ventures, grundarna Dick Karlsson och Fredrik Bergman samt ledningen. Fram till idag har cirka 80 miljoner kronor pumpats in i bland annat teknikutveckling och nu är bolaget redo att på allvar växa internationellt.

”Norden har fungerat lite som testmarknad och här har vi idag runt 80 procent av omsättningen. Nu satsar vi globalt och inom två, tre år är målet att hälften av försäljningen ska komma utanför Norden”, säger Pontus Lindholm som räknar med att omsättning fram till 2017 ska lyft till cirka 400 miljoner kronor.

Läs mer