Att den snåriga branschen vi kallar för tech är mansdominerad är ingen nyhet för oss som bevakar den – och knappast heller för de som verkar inom den. Men att toppskiktet hos Sveriges största techbolag är så ojämlikt som Breakits nya granskning visar är trots allt häpnadsväckande.
Bland Sveriges tio största bolag, där svenska flaggskepp som Spotify, Klarna, Izettle och King ingår, är nio av tio styrelsemedlemmar män. Det är en siffra som är avsevärt högre än motsvarande siffra i finansbranschen, där var tredje styrelseledamot är kvinna, enligt Finanslivs Maktindex.
Det börsnoterade spelbolaget King, som bland annat står bakom de beroendeframkallande succéspelen Candy Crush Saga, Farm Heroes Saga och Pet Rescue Saga, är ett av bolagen som är sämst i klassen när det kommer till könsbalans på styrelsenivå. Samtliga styrelseledamöter inom bolaget, som har ett börsvärde på runt 40 miljarder kronor och över 600 anställda, är män.
Likadant ser det ut hos musikjätten Spotify, där tunga namn som Napster-grundaren Sean Parker och grundarna Martin Lorentzon och Daniel Ek sitter i styrelsen.
På nummerupplysningsföretaget Truecaller, bitcoinbolaget KncMiner och det Göteborgs-baserade bolaget Saltside, som levererar Blocket-kopior till tillväxtmarknader, är historien densamma.
Snabbt växande bolag som Klarna, Tobii, Fyndiq, Rebtel och Izettle har i sin tur enbart en kvinna i sina respektive styrelser – bolag som tillsammans har över 2 000 anställda.
Matvaruleverantören Mathem, med över 200 anställda, bryter däremot trenden – om än marginellt. Med två kvinnliga styrelseledamöter, varav ena förvisso är suppleant, kan de stoltsera med att var tredje styrelseledamot är kvinna, vilket innebär att de är bäst i klassen.
LÄS MER: "Vi är pinsamt dåliga på jämställdhet"
Att styrelserna till stor del domineras av män skulle delvis kunna kopplas till det faktum att externa riskkapitalbolag, som fyller en direkt livsavgörande funktion för nystartade techbolag, till stor del väljer att investera i bolag grundade av män.
En kartläggning gjord av Breakits grundare, publicerad i Dagens industri i höstas, visade att 82 av 85 aktiva investeringar från de tre ledande svenska riskkapitalbolagen i sektorn, Northzone, Creandum och Industrifonden, gick till manligt grundade bolag.
Exakt vad det beror på kan man bara spekulera kring, men det vanligaste argumentet är att det finns fler manliga än kvinnliga entreprenörer som söker kapital.
Riskkapitalbolagen utgörs i sin tur till stor del även av män – vilket gör att det ofta blir män som kliver in i styrelserna vid sidan av de manliga ägarna.
Huruvida det är en applicerar förklaring för bolag i den här storleksklassen kan dock diskuteras.
Inte heller på ledningsnivå ser det speciellt hoppfullt ut, om man har genusglasögonen på sig. Inte ett enda av de svenska storbolagen i kartläggningen har en kvinnlig vd, samtidigt som enbart en av tio på positionerna vd, finanschef och teknikchef är kvinna.