Sök

Britterna röstade precis ned Brexit-avtalet – här är vad som kan hända nu

Brexit

Theresa May. Foto: AP Photo/Matt Dunham

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Risken för en "hård Brexit" – utan ett avtal med EU – ökade just rejält.
Men det finns även andra tänkbara scenarier.

Strax efter 20:30, svensk tid, kom resultatet. Det brittiska underhuset röstade med en förkrossande majoritet nej till premiärminister Theresa Mays Brexitavtal.

"Theresa May har lidit det största parlamentariska nederlaget av alla premiärministrar i den demokratiska eran", skriver The Guardian.

Röstsiffrorna var 202-432, alltså en jordskredsseger för motståndarna till det utträdesavtal som Theresa May slitit för att förhandla fram med EU. 

Inför omröstningen underströk May allvaret, och vädjade till sina politikerkollegor att leverera folkets vilja gällande ett utträde ur EU. 

"Detta är den mest betydelsefulla omröstningen som vi någonsin kommer att vara en del av under våra politiska karriärer", sade hon enligt The Guardian.

Nu ökar risken signifikant för att Storbritannien lämnar EU utan något avtal, en så kallad hård Brexit. Det kan påverka alla svenska företag som exporterar till landet, en av Europas största marknader. 

"Risken för ett oordnat utträde har ökat efter kvällens omröstning. Samtidigt som vi inte vill att det ska ske kommer EU-kommissionen fortsätta att arbeta för att hjälpa till med att säkerställa att EU är fullt förberett", säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i ett uttalande.

Han ber nu Storbritannien att förtydliga sina intentioner, så snart som möjligt.

"Tiden är snart ute", säger Juncker.

Andra potentiella scenarior för Storbritannien är bland andra dessa:

• Nya förhandlingar med EU,

• Krav på nyval

• En ny folkomröstning om brexit eller avtalet

Tämligen direkt efter nederlaget lade Labourledaren Jeremy Corbyn fram en misstroendeförklaring mot Theresa May, som ska diskuteras i kammaren i morgon.

Läs mer