Sedan utvecklandet av elgitarren på 30-talet har inte mycket förnyelse skett i gitarrvärlden. Det ska det däremot bli ändring på nu. Med hjälp av en handfull färska miljoner i riskkapital vill svensk-italienska Mind music labs revolutionera gitarrvärlden på samma sätt som Apple förändrade mobiltelefonmarknaden med sin Iphone.
”Vi har utvecklat en smart gitarr. Det är en klassisk gammaldags gitarr av trä, men som samtidigt fungerar som en mikrodator som gör allt jobb”, säger bolagets italienske grundare Michele Benincaso, som flyttade till Sverige för åtta år sedan.
Han förklarar att gitarren som han och hans kollegor, bland att ett par forskare vid KTH och Harvard, innehåller sensorer som gör att den kan kontrollera ljud, ljus och rörelser. Den kan tolka data, skicka data och är förutom ett instrument även en enda stor högtalare som strömmar ut ljud åt alla håll.
”Du kan kontrollera allt från gitarren. Lyssnar du på Spotify och väljer en Bob Marley-låt så kommer den per automatik använda de ljudeffekter som du själv har tagit fram för just den låten. Sedan är det bara att skaka på gitarren så byter man låt. Kommer det då en Pink Floyd låt så kommer den att använda det ljudset som du har valt för Pink Floyd. Du slipper ställa om den hela tiden och du slipper alla pedaler och förstärkare. Samt en massa andra funktioner", säger Michele Benincaso.
Michele Benincaso har själv spelat gitarr i princip hela sitt liv. Han lärde sig bygga fioler när han studerade på Antonio Stradivari School, en av världens mest kända fiolbyggarskolor, i fiolstaden Cremona i slutet av 90-talet. Sedan dess har han både turnerat som musiker och arbetat som gitarrmakare.
”Men 2007 bestämde jag mig för att förändra mitt liv och reste därför till Sverige. Jag visste knappt var landet låg, men jag hade alltid varit intresserad av Norden. När jag kom hit gick jag runt till gitarraffärer och sökte jobb och fick tre dagar senare jobb på Jam Gitarrer”, berättar han.
Men Michele Benincaso har nu lämnat Jam-tiden bakom sig och satsar istället stenhårt på sin nya gitarrteknik. Hans bolag, som har kontor på hårdvaruinkubatorn Things i Stockholm, har nu tagit in en såddrunda från affärsänglar som Jacob Key, tidigare digital strategichef på Warner Music, TAT-grundaren Ludvig Linge, Per Brilioth, vd på Vostok New Ventures och Marcelo Benitez på Proaltus Capital Partners så ska Mind music labs.
Michele Benincaso vill inte avslöja exakt hur mycket pengar det rör sig om, men det är i spannet mellan 1 miljon kronor och 5 miljoner kronor. Planen är nu att pengarna ska användas till utveckling av gitarren.
Exakt när gitarren kommer att vara redo för försäljning är däremot inte klart. Men när den är klar – då väntar utmaningen att konvertera de traditionella gitarrälskarna till den nya tekniken.
”Det är klart att det kommer att vara en utmaning, kanske vår största. Men jag har varit musiker i 20 år och jag vet att musiker är vanliga människor. De älskar sina instrument, men de måste samtidigt göra sina lyssnare glada och spara tid. Slipper du alla sladdar och förstärkare och kan sprida din musik i mycket bättre kvalitet, då finns det ingen anledning att använda en äldre gitarr”, säger han.
Han förklarar att deras teknik även innebär bättre möjligheter att sprida musiken på sociala medieplattformarna.
”Spelar man någonting och man gillar det så kan man dela inspelningen på Soundcloud, Facebook eller Twitter. Vill man filma sitt uppträdande med sin Iphone så kan den synka det också och headset-mick kan kopplas in i gitarren så att ljudspåret spelas in i högsta kvalitet. Eftersom allt ljud från gitarren spelas in inuti gitarren så slipper man externt ljud som stör."
"Vi tar gitarren till den värld där folk lever idag”, säger han.
Spana in gitarren nedan!