Sök

Annonssamarbete med HBO Nordic

”Jag vill dra in så mycket guld som möjligt innan jag gör exit till Valhalla”

Hur får du din verksamhet att växa? Vad är viktigast på en hårt konkurrensutsatt marknad? Harald Hårfamne delar med sig av sina findings.

Tobias Lundgren

Från det första långskeppet – till aggressiv expansion på andra sidan Nordsjön.
Tack vare avancerad skeppsteknologi och tydliga mål har Harald Hårfamne en välfylld kassa och är redo för nästa steg.
Här ger entreprenören sina bästa tips för att skala upp verksamheten.

Han växte upp i det pulserande Sarpsborg, och säger att han fick entreprenörskapet och upptäckarglädjen redan med getmjölken.

”Det var en inspirerande miljö, jag minns när vi barn såg skeppen komma tillbaka från en ny kapitalrunda. Det var häftigt att se hur bygdens företagare kunde resa nytt kapital och även bidra med inflöde av know how till Sarpsborg”, säger Harald.

Jag såg tidigt värdet i att erövra land och humankapital.

Många av hans jämnåriga valde att bruka jorden hemmavid – men själv ville han bygga något eget, med potential att växa.

Säsong fem av ”Vikings” fortsätter med nya avsnitt. Se dem direkt här!

”Jag såg tidigt värdet i att erövra både land och humankapital för att skala upp en rörelse. Det går inte att sitta still i båten, vi verkar på en extremt konkurrensutsatt marknad och är du inte på hugget idag så kan du bli dräpt ganska snabbt”, konstaterar Harald.

Har haft en tuff väg till framgången

Idag basar han över en flotta bestående av fem långskepp, två lastbåtar och en knarr. Teamet har vuxit till omkring 80 medarbetare. Personalstyrkan varierar över säsong, då anställningsavtalen är flexibla och omsättningen hög.


Jobbet som vikingaentreprenör är tufft men stimulerande.Mötet med andra kulturer är alltid lika inspirerande”, säger Harald Hårfamne.

Vägen till framgång har varit tuff, med många och långa resdagar samt oregelbundna arbetstider. Dessutom har Harald förlorat flera av sina närmsta affärspartners.

”Jag tror att det är viktigt att hålla isär jobb och privatliv, och inte ta med sig jobbet hem, även som entreprenör. Sedan är det nödvändigt med en tydlig vision, en målbild vart du vill med din verksamhet. Den hjälper dig att hålla fokus.”


Varje måndag sammanfattar Harald och hans anställda gemensamt målen för veckan, för att stärka sammanhållningen i företaget. ”Våra värdeord är en viktig kulturbärare, jag vill att alla kämpar åt samma håll när vi drar i strid”, säger han.

För egen del har Harald målet klart.

”Vid Oden! Jag vill känna att jag dragit in så mycket guld som möjligt den dagen det är dags för exit till Valhalla.”

Efter snart 20 år i branschen – här är Haralds 5 bästa tips för hur du kan skala upp din verksamhet:
 

  • Satsa på ny teknologi

”En bra båtbyggare är värd mer än 100 krigare. Spetskompetens inom produktutveckling är hårdvaluta idag. Det finns många som satsar stora summor på att färdas långa sträckor med stor träffsäkerhet. Då är hög teknologisk standard avgörande för framgång. Stadiga skepp med gott om extra utrymme för skatter, och ett solur för att med säkerhet kunna navigera västerut, är ett måste för en lyckad räd.”

  • Delägarskap

”Motiverade medarbetare är bättre medarbetare. Utlova alla varsin egen del av vinsten vid lyckade affärsresor. Det gör att teamet tar större ansvar, både individuellt och för gruppen som helhet.

Våld, kärlek och maktkamp. Se ”Vikings” på HBO Nordic här!

  • Erbjud bra förmåner

”Om olyckan är framme – låt dina medarbetare veta att du tar hand om dem, och de efterlevande. Vi strävar alltid efter att återbörda kroppen hem till familjen, tillsammans med såväl svärd som hjälm. Arbetsgivaransvaret tar inte slut bara för att en team-medlem stupar.”

  • Ha rätt förväntningar

”Det är lätt att bländas av de hisnande framgångsberättelser som berättas vid lägereldarna. Alla kan inte vara en Leif Eriksson och upptäcka Amerika. Börja i det lilla, tro på din idé – och skala upp därifrån.”

  • Bredda din omvärldsbevakning

”Har någon hittat en ny farled? Finns det kloster längs kusten som ännu inte ”bearbetats”? Försök hitta tiden att bygga ditt nätverk, för att snappa upp det senaste. Om du inte har tiden själv – anställ ett orakel med fullt fokus på att se in i framtiden. En investering du garanterat kan räkna hem.”

Se femte säsongen av succéserien ”Vikings” nu

Några andra vikingaentreprenörer som rönt stora framgångar är karaktärerna i HBO Nordics succéserie ”Vikings”. I den kritikerrosade serien, som nominerats till inte mindre än 11 Primetime Emmys, får tittarna följa den beryktade vikingen Ragnar Lodbrok, hans hustru Ladgerda och deras vapendragare i kampen om Kattegat. 


Gustaf Skarsgård som Floke i ”Vikings”.

I en av rollerna ses också en svensk viking. Gustaf Skarsgård spelar den excentriske Floke, vars båtbyggarkonst leder till att nordmännens plundringsresor till England tar fart. Andra delen av säsong fem hade premiär på HBO Nordic den 29 november.

Här kan du se de nya avsnitten direkt!

… och här är fem andra serier att frossa i under långhelgerna på HBO Nordic


Escape at Dannemora – ny serie

Vad är bättre än ett rymningsdrama? Ett rymningsdrama som bygger på verkliga händelser. I Escape at Dannemora ger sig två morddömda fångar i lag med en fängelseanställd kvinna för att utföra 2000-talets kanske mest spektakulära rymning i USA.

I huvudrollerna syns Benicio Del Toro, Patricia Arquette och Paul Dano.

Game of Thrones – säsong 1 – 7 tillgängliga nu

Nu ska allt avgöras. I april 2019 börjar den åttonde och sista säsongen av fantasydramat Game of Thrones. Om du börjar nu har du ganska gott om tid att hinna se – eller se om! – de sju säsonger som leder fram till den oundvikliga slutstrid som miljontals fans världen över har längtat efter sedan premiären 2011.

The Handmaid’s Tale – säsong 1 – 2 tillgängliga nu

I ett framtida värld präglad av krig och miljöförstöring tvingas de fåtal fertila kvinnor som finns kvar föda barn åt den regerande eliten. En av dessa kvinnor är Offred, spelad av Elisabeth Moss (Mad Men, Top of the lake), som försöker överleva i en totalitär stat där ingen går att lita på och där ett felsteg kan få enorma konsekvenser.

Mayans M.C. – ny serie, hela säsong 1 tillgänglig nu

Saknar du Sons of Anarchy? Då måste du se skaparen Kurt Sutters färska spinoff-serie Mayans M.C. som utspelar sig i södra Kalifornien, vid gränsen mot Mexico. Huvudpersonen Ezekiel "ÊZ" Reyes är provmedlem i Mayans M.C. där hans bror Angel är fullvärdig medlem med ambitioner bortom gränsen.

Westworld – säsong 1 – 2 tillgängliga nu

Det finns inga begränsningar för besökarna i Westworld, en nöjespark med vilda västern-tema som befolkas av androider. Men när några av de intill perfektion människolika androiderna börjar visa tecken på egen vilja väcks frågan – vad är det som pågår och vem ligger bakom?

Läge för ett seriemaraton? Se alla HBO Nordics succéserier här!

Läs mer