Sök

Så stor ersättning fick Coops sparkade vd

Coops förre vd Sonat Burman-Olsson FOTO: MAJA SUSLIN / TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Avgångsvederlaget på en årslön var inte allt som Sonat Burman-Olsson plockade med sig från Coop.

Sonat Burman-Olsson sparkades från Coop och fick lämna sin position som vd på företaget i augusti förra året. En granskning av branschsajten Market visar att Coop fick betala mer än dubbelt så mycket än vad som tidigare varit känt, i samband med vd:ns avgång.

I samband med att Sonat Burman-Olsson lämnade Coop uppgavs det att hon skulle få ett avgångsvederlag motsvarande tolv månadslöner. Men den totala ersättningen var betydligt högre än så, enligt Market.

Totalt fick hon ut 31.145.000 kronor under 2017, där grundlönen och avgångsvederlaget utgjorde 18.803.000 kronor, samtidigt fick hon också 12.342.000 kronor i gratifikation.

“Sonat Burman-Olsson fick ett avgångsvederlag på en årslön enligt gällande avtal, men hon fick också en gratifikation utifrån den plan för verksamheten som hon levererade utifrån. Hon vände en mångårig förlust för Coop till vinst”, säger Tommy Ohlström, styrelseordförande i Coop Sverige och KF till sajten.

Han motiverar beslutet med att Sonat Burman-Olsson lyckades genomföra sitt uppdrag och att Coop var tvunget att erbjuda marknadsmässiga villkor för att få den typen av leverans från en vd.

Läs mer