Sök

Snap utreds av amerikanska myndigheter

Bangkok, Thailand - April 22, 2017 : Apple iPhone5s in a mug showing its screen with Snapchat logo.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Investerare känner sig vilseledda vid börsnoteringen.

Snap har mottagit en så kallad "subpoena" (krav på inlämning av dokument) från det amerikanska justitiedepartementet och finansinspektionen, SEC. Det är på begäran av missnöjda aktieägare som myndigheterna agerar. Investerarna anklagar Snap för att ha vilselett dem när man spelade ned rivaliteten med Instagram i samband med noteringen.

Snap har till nyhetsbyrån Reuters bekräftat att man erhållit kraven. Bolaget var fåordigt men sade att de förmodligen är relaterade till den grupptalan som förs mot bolaget kring noteringen.

Snap har sedan debuten i mars gått ned rejält i börsvärde. Efter att initialt ha rusat över 40 procent under första handelsdagen och värderats till 40 miljarder dollar, är marknadsvärdet numera knappt 9 miljarder dollar.

Vad som har föranlett nedgången från i mars är att Instagram har klivit fram och vunnit över delar av Snaps marknad. Man har klonat flera av tjänsterna på Snapchat och har idag dubbelt så många användare.

De aktieägare i Snap som är missnöjda över utvecklingen anser att bolaget inte var tillräckligt tydligt om hotet från Instagram. Tekniksajten Techcrunch motsätter sig detta och hänvisar till prospektet från Snap där man tydligt lyfter fram kopieringshotet från Instagram.
 

Läs mer