Sök

Läkare ersätts av robotar före sjuksköterskor – tror AI-experten

LinkuraSpiltanAI

Fredrik Löfgren. Foto: Tobias Blixt / Istockphotos.com.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Många entreprenörer pratar om AI som framtiden. När Breakit och Carnegie anordnade ett AI-seminarium gav den inbjudna expertpanelen sina bästa spaningar om hur AI kan användas.

Mängder av branscher antas genomgå en stor förändring där robotar och artificiell intelligens, förkortat AI, kommer att bli allt viktigare de kommande åren. Förändringarna förutspås påverka allt från mäklare till bibliotekarier i framtiden.

Enligt en rapport från World Economic Forum som visades upp i september bedöms maskiner kunna utföra 42 procent av alla arbetsuppgifter 2022, jämfört med dagens 29 procent.

Många väntar säkert på den stora AI- och robotrevolutionen som gör människor helt överflödiga i många yrken. Det finns flera olika typer av mer eller mindre avancerad AI som kan lösa mängder av problem redan. Men vilka yrken ligger egentligen i riskzonen för att robotiseras först?

Ska vi tro Fredrik Löfgren, robotutvecklare på Linköping universitet och AI-expert, så är det bland annat analytiska yrken som ligger risigt till framöver. Läkare löper betydligt större risk att bli utkonkurrerade av robotar än sjuksköterskor tror han.

“Det är mycket som sker inom vården. Jag tror att läkare kommer att ersättas före en sjuksköterska. En läkare analyserar mer medan sjuksköterskor tar hand om patienter”, säger han.

“Många tänker att en läkare som utbildat sig länge är säkrare. Men jag tror tvärtom.”

På AI-seminariet i Linköping fick Fredrik Löfgren, Anders Tjernvik från startupen Linkura och Björn Persson, investment manager på investmentbolaget Spiltan, dela med sig av sina tankar om vart den artificiella intelligensen befinner sig i dag och vart den är på väg.

Startupen Linkura har utvecklat en mätare håller koll på stressnivå, sömn hur mycket man rör på sig. Anders Tjernvik som är forskningsansvarig på företaget tror att det finns stora möjligheter i att analysera hälsodata framöver.

Alla tre ansåg att AI redan kunde vara till stor hjälp för att samla in och analysera data. Björn Persson menade att AI exempelvis är användbart vid insamling av sportdata som människor sedan kan förädla.

“AI kan användas istället för att ha en analytiker på en idrottsmatch som sitter och kollar på hur en spelare passar till en annan spelare. Det finns ett spännande bolag som heter Signality som fångar den här datan live så att du kan få den analyserad.”

När personer i USA tillfrågades vilka jobb de litade på att robotar kunde sköta visade det sig att få ville låta sig själva och sina barn köras av robotar. Det är däremot ett område som Björn Persson ser utvecklas fort.

“Visionen med självkörande bilar är drivande för vad andra bolag ska kunna leverera för lösningar. De driver, tycker vi, den teknikutveckling som sker längre ned i hierarkin”, säger han.

Läs mer