Sök

Amazon skapar brist på el – Vattenfall slår larm

Amazon

Jeff Bezos. Foto: AP Photo/Cliff Owen

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Vattenfall-chefen Magnus Hall är oroad.

Igår kom nyheten att techjätten Amazons datacenter i Mälardalen sätter stopp för nya företag som vill etablera sig i regionen. Orsak: Elen räcker helt enkelt inte till.

Nu larmar statliga Vattenfall om samma sak och flaggar samtidigt för att samma problem finns också i Uppsala. I en intervju med DI säger Vattenfall-chefen Magnus Hall:

”Redan nu är elnäten i princip fulla på flera håll, till exempel i Uppsala och Västerås. Det är ett stort bekymmer som gör att Sverige riskerar att missa viktiga och värdefulla etableringar av exempelvis datahallar och annan elkrävande industri”.

Magnus Hall pekar på att ny lagstiftning dessutom fungerar som en bromskloss för utbyggnaden av elnätet. Den nya lagstiftningen har gjort att elnätsavgifterna höjts kraftigt.

”Det är väldigt olyckligt. Vi ser i stället ett stort behov av ökade elnätsinvesteringar. Det behövs bland annat för att kunna hantera våra snabbt växande städer och övergången till elektrifiering i både transportsektorn och industrin som krävs för att klara Sveriges klimatmål”, säger Magnus Hall.

Läs mer